Зам-министър Красимир Живков /вляво/, Мая Манолова и Валентин Димитров
Зам-министър Красимир Живков /вляво/, Мая Манолова и Валентин Димитров / община Генерал Тошево
Омбудсманът Мая Манолова ще настоява за промяна в Закона за опазването на земеделските земи, за да се гарантира, че плодородни земи няма да бъдат обект на добив на нефт, газ и други подземни богатства. Това стана ясно при посещението на Манолова в Генерал Тошево. Омбудсманът се срещна и разговаря с местните жители по тяхна покана.

Омбудсманът Мая Манолова и зам.-министър Красимир Живков на среща с протестиращите  в Генерал Тошево

Тя заяви, че е готова да направи такова законодателно предложение в парламента с настояването то да бъде обсъдено и гласувано в спешен порядък. Омбудсманът коментира, че е нужно да се създаде правило, което да се спазва от всички, а не да се разчита само на декларации и мораториуми.

Мая Манолова заяви, че разбира недоволството и притеснението на жителите на община Генерал Тошево от намерението на „Русгеоком” да добива природен газ в района. По думите й нито един от хората, с които е разговаряла не е бил „за” добива.

Докладът по ОВОС не е убедил никого, че добивът на газ в района е безопасен, че няма да има вредни последици върху земята, почвите, водите, въздуха, че няма да създаде проблем пред земеделието, пчеларството и други дейности. Хората споделиха, че не вярват на становищата в доклада, не вярват и на контролните органи”, заяви омбудсманът.

Решено: Генерал Тошево ще проведе референдум за добива на газ в общината

Тя ще настоява властите да се съобразят на 100% с резултатите от референдума, който ще се проведе в Генерал Тошево на 17 декември. Мая Манолова ще иска да бъдат взети допълнителни становища от всички отговорни институции, за да стане ясно какви способи биха могли да бъдат приложени за добив от това находище. Басейнова дирекция пък трябва да каже до каква степен са под заплаха подземните води в Добруджа.

Манолова заяви, че ще напише препоръки до Министерството на енергетиката, Министерството на здравеопазването и Басейнова дирекция да изразят категорични становища по проблема. „Защото в случай че се пристъпи към отказ за издаване на разрешение за добив, да няма основания да бъде съдена държавата и да плати големи обезщетения на тези, които проучваха тук доста години”, обясни Мая Манолова.

Според нея е необходимо също така да бъдат направени промени в наредбата, която гарантира обществените обсъждания, за да има повече възможности реално да бъде чут гласът на хората.

От Русгеоком не се отказват от добива на газ в Добруджа

Освен това омбудсманът ще настоява да не бъдат приети разглежданите в момента на второ четене промени в Административно-процесуалния кодекс, защото там се предвижда увеличаване на съдебните такси. „Това препятства много български граждани да обжалват актове и да стигат до съд. Даже в много европейски страни обжалването на актове, които се отнасят до околната среда, е безплатно”, коментира Манолова.

Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров също се срещна днес с Мая Манолова и заместник-министъра на околната среда и водите Красимир Живков. В рамките на работната среща те обсъдиха подготовката на местния референдум, причина, за който стана инвестиционното намерение  за добив на природен газ на територията на общината.