Блок Спасово в община Генерал Тошево
Блок Спасово в община Генерал Тошево / Дарик Добрич
Земеделците изкарват тежка техника на международния път с Румъния
Продължават протестите на жителите на община Генерал Тошево срещу инвестиционното намерение за 35-годишна концесия на находище "Спасово", което обхваща 18 села в региона. Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа. Срещу идеята на инвеститора "Русгеоком БГ", който проведе проучване за газ на терена през 2014 година, вече са събрани над 2 000 подписа. Подписката продължава до 28 октомври, когато е финалното обществено обсъждане за концесията. 

Oчаква се кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров да внесе докладна за свикване на местен референдум по темата за добива на газ в общината. Местният парламент вече прие декларация против инвестиционното намерение на „Русгеоком БГ“ на свое извънредно заседание.

Срещу добива на газ в Добруджа се обявиха и земеделски стопани от Асоциацията на българските зърнопроизводители. Днес по обед те ще излязат с тежки машини в центъра на Генерал Тошево, откъдето ще тръгне протестно шествие срещу намеренията за добив на газ в региона. Към протестиращите ще се присъединят и мотоциклетисти, и автомобилисти. Протестиращите ще се отправят към село Кардам, където се очаква да затворят временно пътното платно на международния път с Румъния.