Паметник на Съветската армия
Паметник на Съветската армия
Поднасяне на венци и цветя се състоя пред паметника на Съветска армия, на паметния знак на ГКПП - Силистра, паметника на Съветската армия в Дулово и в село Межден, на Паметника на Летците в село Професор  Иширково и в Тутракан - на паметника Бронекатер.

В церемониите участваха Иван Пивоварчук - консул на Руската федерация в Русе, зам.-областният управител Стоян Бонев, зам.-кметът на Община Силистра инж. Тихомир Борачев, Клубът на русофилите, граждани.

Всяка година Руското консулство в Русе и Клуба на русофилите в Силистра, в навечерието на 9 май изказват своето признание  и почит пред  саможертвата на Съветската армия, която влизайки в Силистра провъзгласява края на най-унищожителната война в историята на човечеството.

Силистра и Силистренският край са пряко свързани със събитията от септември 1944 г. в България. Силистра е първият български град, в който влизат съветски военни части. За това все още напомня издигнатият в миналото паметник на Съветската армия – каменен постамент, върху който е поставен танк „Т-34“.