Площадът в Тервел на 11 май
Площадът в Тервел на 11 май / netinfo
Над 600 души се събраха в 13.00 часа на площада в Тервел, за да изпълнят химна "Върви, народе възродени!". Те държаха в ръце знаменца, на които бе отпечатан пълния текст на всеучилищния химн,ликът на автора на текста – Стоян Михайловски и апокриф от нотния текст с музиката на Панайот Пипков, както и изображението на тервелската икона с братята Кирил и Методий.

Инициативата за изпълнението на химна на площада е на вокална студия "Тервел“, която става на 10 години. Тя бе създадена през 2007 година чрез проект по общинска програма “Училището и читалището-естествена и безопасна среда за децата в Община Тервел“. Ръководителят на вокалната студия – музикалният педагог Живко Колев, избра събитието „Да запеем заедно „Върви, народе възродени!“ за начин, по който да отбележи 10-годишния рожден ден на ученическата музикална формация. Отпечатани бяха брошури и знаменца – за всеки участник в събитието. Младежите от клуба за автентичен фолклор с ръководител Росица Стратиева с желание се включиха в ролята на водещи, а деветокласничката Анифе представи своето есе за Константин Кирил Философ.

В тервелския храм Св.Вмч.Георги Победоносец се съхранява икона от 1862 година. На нея са изобразени светите братя Кирил и Методий, а между тях има географски глобус. През 2012 г. иконата стана на 150 години. "Оттогава, всяка година се опитваме да дадем повод на младите хора в Тервел да разсъждават върху темата за делото на Кирил и Методий. Търсим „по-различните“ и атрактивни способи да достигнем с познанието за техния принос в световната книжнина до душите на децата и възрастните", отбелязват от Община Тервел.