Енчо Липовански: Промените в Закона за занаятите са лобистки
Енчо Липовански: Промените в Закона за занаятите са лобистки / Дарик Добрич
Промените в Закона за занаятите са лобистки
39812
Промените в Закона за занаятите са лобистки
  • Промените в Закона за занаятите са лобистки

Промените в Закона за занаятите се правят в полза на собствениците на центрове за професионално обучение. Тази теория изказа в ефира на Дарик Добрич председателят на УС на регионалната занаятчийска камара Енчо Липовански. Преди дни Народното събрание прие промени в закона, според които членството в занаятчийска камара вече ще е доброволно, а не задължително, а днес намали занаятите от 129 на 57. Сред премахнатите са хлебар, сладкар, готвач, ресторантьор, производител на спиртни напитки, автомонтьор, фотограф и др., сред които и технически специалности в строителството.

Такова нещо няма никъде в Европа, каза Липовански и обяви, че обединение от 10 регионални камари в България протестират срещу приемането на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за занаятите. Те са написали занаятчийска нота'2011 до президента, премиера, председателя на НС, омбудсмана, и са готови да сигнализират и европейски структури. От парламента са получили отговор, че въпросът е придвижен към икономическата комисия, а омбудсманът е заявил, че не може да се меси в работата на депутатите, но ако новият закон влияе върху демократичните права на занаятчиите, ще вземе отношение.

Енчо Липовански: Промените в Закона за занаятите са лобистки
netinfo
Занапред ще може всеки дори без да е завършил професионален курс да отвори например автосервиз, даде пример Липовански и попита дали потребителите трябва да плащат недомислието на управляващите. Той посочи, че камарата има подписано от 2007 г. споразумение с партия ГЕРБ да подкрепя занаятите, което явно не се изпълнява, според тях.

Неподходящо, според председателя на регионалната камара, е и разделянето на занаятите на "народни художествени" и "други", както е разписано вече в закона. Той смята, че скоро майстори ще започнат да напускат страната и да търсят реализация в чужбина и в потвърждение даде пример със Словения и САЩ, които подкрепят занаятчиите, като в европейската страна има над 240 регистрирани занаятa.

В регионалната занаятчийска камара в Добрич, която обхваща и района на Силистра членуват над 300 майстори, каза още Липовански и сподели, че след въведените промени надали някой от тях ще пожелае доброволно да се запише в организацията.

Чуйте повече - в аудиото.