Брошура обяснява как да се справим с насилието
Брошура обяснява как да се справим с насилието / Дарик Добрич

Училището продължава да бъде територия на различни форми на насилие, а семейството често също е център на агресия – тази констатация бе направена по време на представянето на брошура, посветена на проблемите, които поражда насилието. Брошурата се издава по проект "Алгоритъм за активност и превенция" на фондация "Медея", финансиран от община Добрич по програмата за граждански инициативи.

„Това е нашият скромен принос в превенцията срещу насилието в ученическа възраст” – заяви психиатърът д-р Маргарита Новоселска, председател на фондация „Медея”. Брошурите се издават в тираж от 6 000 бройки и ще бъдат разпространени във всички добрички училища. Те са създадени със съдействието на Областната дирекция на МВР в Добрич, а съдържанието е съобразено с основните текстове от Закона за закрила на детето, Закона за защита срещу домашното насилие и НПК.

Пред педагогически съветници от различни училища в Добрич психологът Мария Няголова представи брошурата като подчерта, че основната й цел е да провокира активността сред подрастващите и обществото ни да спре да приема безучастно различните форми на насилие. Пада възрастовата граница на жертвите и извършителите на насилие, констатираха още възпитатели и психолози, участващи в срещата. „Време е в Добрич да бъде изграден кризисен център за деца и хора над 18 години” - предложи Росица Добрева- председател на Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.