Атанас Пеев получи наградата на Дарик радио „Младостта на традицията”
Атанас Пеев получи наградата на Дарик радио „Младостта на традицията” / Община Добрич

Почетният гражданин на Добрич Атанас Пеев получи наградата на Дарик радио „Младостта на традицията”. Тя бе връчена от нейния автор доц. д-р Венцислав Димов, водещ на фолклорно предаване по Дарик, по време на честването на 80–годишния юбилей на на Атанас Пеев. Отличието представлява статуетка и бе връчено за първи път на краевед и историк. В церемонията участваха известни имена и личности от цялата страна, свързани с живота и творческата дейност на Атанас Пеев. Сред тях са доц. д-р Антоанета Запрянова – председател на Българската генеалогична федерация „Родознание“ и доц.  д-р Александър Ковачев – председател на Съюза на краеведите в България.

За себе си  авторът на 32 книги, които са написани с много професионализъм и чувство на отговорност отбеляза, че преминавайки през много годишнини на 80 години се чувства добре и продължава да пише качествени материали. Най-характерното за неговите творби е, че няма книга, в която да няма думата Добруджа. Тематиката на всяка от тях е уникална и неразработвана досега. 12 от книгите на Атанас Пеев са включени в международния книгообмен. В началото на 1965 г. той започва да се занимава с краезнание, а по-късно и с родознание. По негова инициатива в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Днес то със своята изследователска и издателска дейност е едно от най-активните и най-авторитетните в страната. Неизменен председател на дружеството от неговото създаване до днес е Атанас Пеев.  По негова идея  още от самото му създаване до днес Дружеството на краеведите в Добрич издава сборника „Краезнание”. От 28.03.2008 г. дружеството носи името на големия добруджанец, просветител и фолклорист Дядо Павел Атанасов.

Книгите на Атанас Пеев с принос към краезнанието са много. Има над 200 публикации на краеведска и родоведска тематика в специализирани научни сборници и списания. Редактирал е над 25 книги с родоведска тема, а други е рецензирал. Бил е съставител на научни сборници. С архивни снимки, документи и книги с автографи от видни личности от личния му фонд са уредени много самостоятелни изложби. Участвал е с доклади в научни конференции.

Атанас Пеев е един от най-ревностните изследователи на добруджанския фолклор във всичките му разновидности – песенен, танцов и музикален.

Не са изненада засвидетелстваните уважение и признателност към Атанас Пеев и към направеното от него. Той е единствен двукратен носител на званието „Почетен член“ на Съюза на краеведите в България у нас и на Българската генеалогична федерация „Родознание” и е вписан в нейната Почетна книга, носител на званието „Почетен гражданин на Добрич” (2002), на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011), Заслужил деятел на Български червен кръст, Заслужил деятел на СБА, член е на Съюза на българските журналисти – 1980 г., Съюза на учените в България -1998 г. и Съюза на българските музикални и танцови дейци – 2006 г.