Атанас Пеев отбелязва 80-годишнина
Атанас Пеев отбелязва 80-годишнина / Дарик Добрич

Добричкият общественик и почетен гражданин Атанас Пеев отбелязва с тържество своята 80-годишнина. Той кани своите приятели от 17.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова". Водещ на церемонията ще бъде доц. Венцислав Димов.

По-рано, от 11.00 ч., в малката заседателна зала на Община град Добрич ще се проведе среща с участието на Атанас Пеев, доц. д-р Антоанета Запрянова - председател на Българска генеалогична федерация „Родознание", доц. д-р Александър Ковачев - председател на Съюза на краеведите в България и фолклориста доц. д-р Венцислав Димов.

Атанас Пеев е журналист, родовед, краевед, общественик и почетен гражданин на Добрич. Той е създател и председател на Дружеството на краеведите „Отец Павел Атанасов" - Добрич. Издал е 32 книги с родоведски и краеведски проучвания от района на Добруджа: „Отломки от миналото", „Сивковият род", „Дай, бабо, огънче", „Ехо от вековете", „Сродени с Добруджа", „Добруджански селища с имена на видни личности" , „Кметовете на град Добрич", „Личности и събития" и много други. Съставител и редактор е на изданията „Десет години в служба на Добруджа", „По пътя на живота", „Историческа и родова памет на село Владимирово, Добричко" и др.

Той е единствен двукратен носител на званието „Почетен член" на Съюза на краеведите в България у нас и на Българската генеалогична федерация „Родознание" и е вписан в нейната Почетна книга., носител на званието „Почетен гражданин на Добрич" (2002), на Златна лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци (2006 и 2011), Заслужил деятел на Български червен кръст, Заслужил деятел на СБА, член е на: Съюза на българските журналисти - 1980 г., Съюза на учените в България -1998 г., Съюза на българските музикални и танцови дейци - 2006 г.

Средното си образование Атанас Пеев завършва в Добрич с отличен успех, а висшето - във Варна през 1971 г. Възпитаник е на Висш институт за народно стопанство, специалността, която получава е „Икономика на строителството".
Журналистическата му кариера започва през 1961 г. като главен редактор на местния вестник в с. Карапелит. От 1971 г. до 1987 г. е щатен кореспондент на БТА в Толбухински окръг. В началото на 1965 г. започва да се занимава с краезнание, а по-късно и с родознание. По инициатива на Атанас Пеев (27.07.2000 г.) в Добрич е учредено първото в града и в Добруджа Дружество на краеведите. Още от самото му създаване до днес Дружеството на краеведите в Добрич издава сборника „Краезнание".
През 2017 година ще се навършат двадесет и пет години и от създадения пак по инициатива на Атанас Пеев Клуб „Родознание" в Добрич, отново единствен в града и региона. От 1993 г. непрекъснато е член на Управителния съвет на Българската генеаложка федерация „Родознание".