Амфора с 1200 монети и три римски меча обогатиха колекцията на историческия музей
Амфора с 1200 монети и три римски меча обогатиха колекцията на историческия музей / Дарик Добрич

Древна амфора с 1200 бронзови ранновизантийски монети е открита при археологически разкопки в крепостта “Славната канара” край с.Дебрене, съобщиха от Регионалния исторически музей в Добрич. Монетите бяха извадени от амфората и преброени пред журналисти от директора на РИМ Костадин Костадинов и реставратора Елена Василева. Откритието се датира към края на 6 век и е направено преди седмица от Добри Добрев – гл.уредник в отдел “Археология” при РИМ. Монетите са от най-малкия номинал, а керамичният съд най-вероятно е принадлежал на църковно лице и представлява църковната лепта, събирана от миряните.  Такъв тип монети в такова количество досега не са откривани в страната.

Крепостта “Славната канара” има няколко исторически хоризонта – късноримски /4-5 век/, ранновизантийски /6 век/и старобългарски /10 век/, обясни археологът Боян Тотев. Унищожавана е три пъти – от хуни, авари и славяни и при българо-византийските войни в края на 10 век. Крепостта представлява голям култов комплекс, като за първи път е разкопавана през 1989-90 година. Проучена е голямата базилика, възникнала в късноримско време и съществувала до края на 6 век, разкрити са източната порта и северната крепостна стена, както и крепостният ров.

За разкопките на “Славната канара” община Добричка е предоставила 20 хил.лева, а зам.-кметът Дико Иванов увери, че догодина отново ще се заделят средства. “Мястото има голям потенциал, защото е точно над чешмата, където се прави фолклорният събор “Дебрене”. Срещу крепостта има скален манастир, който не е проучван. Местността впоследствие може да се превърне в посещаван туристически обект”, заяви Костадин Костадинов. Крепостта е била обект на сериозни иманярски набези, но вече има целогодишна охрана.

3 римски кавалерийски меча – т.н. спати, дарени от частно лице, е другата находка, обогатила колекцията на РИМ. Мечовете са намерени преди седмица в района на “Славната канара” и са от 3 век. Единият от тях е много добре запазен. В РИМ обмислят след края на сезона на археологическите разкопки да бъде направена временна експозиция с находките. Тази година се проучват четири обекта, за догодина се планират пет, като ще се включат и подводни проучвания.