45 партии и коалиции се състезават в изборите за 42-ро Народно събрание
45 партии и коалиции се състезават в изборите за 42-ро Народно събрание / Дарик Нюз - архив

В 7.00 часа започнаха предсрочните парламентарни избори за 42-то Народно събрание. Краят на изборния ден по закон е в 20.00 часа, като той може да бъде удължен с един час, в случаите когато след 20.00 часа пред секционните комисии има "опашка" от желаещи да гласуват, а личните им документи са взети от СИК.

До предсрочните избори се стигна след като в началото на годината заради антимонополните протести в цялата страна кабинетът „Борисов" подаде оставка.

В изборите за 42-рото Народно събрание се състезават 38 партии и 7 коалиции, които имат свои листи в 31 избирателни района. Над 8000 кандидати ще се борят за 240-те депутатски места.

В 42-рото Народно събрание ще влязат само тези формации, които на вота са успели да получат над 4% електорална подкрепа.

Според данните на Централната избирателна комисия общият брой на хората, които имат право да упражнят правото си на глас е 6 868 455. Редът за гласуване няма да затрудни хората, тъй като процедурата е утвърдена през последните години, заяви за „Дарик" говорителят на ЦИК Бисер Троянов. Всеки български гражданин, който има право да гласува и желае да даде своя вот, може да го направи в изборна секция според неговия постоянен адрес. Легитимирането пред СИК става единствено с валидна лична карта. Изключение правят хората, родени преди 31 декември 1931 г., които ще могат да се представят със стария зелен паспорт.

Звената „Български документи за самоличност" към МВР ще работят на пълен работен ден в неделя и ще оказват съдействие на хората, които не притежават валидни документи, за да могат да гласуват, обясни говорителят на ЦИК Бисер Троянов.

„Действията по начало няма да затруднят избирателите, те са утвърдени през последните години. Служител на СИК подава на избирателя празна бюлетина, която я разгъва пред него, подпечатва я с един печат отзад на гърба и я подава на избирателя. Нека избирателят да се увери, че тази бюлетина не е попълнена вместо него и чак тогава да влезе в кабината за гласуване. Вътре с химикал със син цвят той изразява своето предпочитание, като изобразява знака Х само в едно от квадратчетата на избраната от избирателя партия или коалиция, или независим кандидат; сгъва бюлетината по фабричните сгънки; излиза; подава я на член на СИК, който я подпечатва втори път на съответното място, след което избирателят пуска бюлетината в изборната урна и се подписва в избирателния списък", уточни Троянов.

Всички сигнали за нарушения, свързани с предизборна агитация, следва да бъдат отправяни до РИК, които да се погрижат за отстраняване на проблема и евентуално съставяне на протокол на нарушителя. 227 секции са разкрити за гласуване на сънародниците ни в чужбина от общо 57 държави. За всякакви нарушения по време на изборите в неделя ще следят общо 275 наблюдатели от 5 международни организации.

Според Конституцията след изборите президентът трябва да даде на първата по резултат партия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Ако тази партия успее да събере мнозинство в бъдещия парламент, ще състави и следващото правителство. При положение обаче, че не получи достатъчна подкрепа, връща мандата на държавния глава. След това той трябва да даде втория проучвателен мандат на втората по проценти на изборите партия. Тя също може да се опита да получи подкрепа за съставяне на правителство. Ако и втората партия върне мандата, президентът дава трети мандат на партия по свои избор. При трети неуспешен опит, служебният кабинет продължава да функционира още два месеца и се провеждат нови избори.

За днешния вот има регистрирани над 12 000 наблюдатели от български неправителствени организации. Освен тях в страната ще има и 275 международни наблюдатели от 5 организации, които също ще следят за нарушения в деня на изборите.

Освен от ЦИК, подадените на изборите гласове ще бъдат преброени паралелно от австрийския институт за социални изследвания и консултации "SORA".

14 450 полицаи ще отговарят за реда по време на изборния процес.