Зам.- министър Симеонова: Новият закон за защита на детето е провокация
Зам.- министър Симеонова: Новият закон за защита на детето е провокация / Sofia Photo Agency, архив
Зам.- министър Симеонова: Новият закон за защита на детето е провокация
47203
Зам.- министър Симеонова: Новият закон за защита на детето е провокация
  • Зам.- министър Симеонова: Новият закон за защита на детето е провокация

Бебета от 0 до 3 год. няма да се настаняват в специализирани институции, а в приемни семейства; либерализира се тайната на осиновяването; забранява се разкриването на самоличността на деца, жертви на насилие - това са само част от промените в новия Закон за защита на детето. Той беше обсъден днес в Областна управа - Бургас от социални работници, педагози, лекари, психолози.

Законопроектът беше представен от заместник- министъра на труда и социалната политика Валентина Симеонова, председателя на Държавната агенция за закрила на детето -Надя Шабани и Елена Кременлиева и директор Дирекция „Социално включване" при МТСП.

„Новият закон за детето е провокация. За първи път в основата му стоят правата на детето, както те са записани в Конвенцията на ООН, но това не е просто списък с права, а той е инструмент да променим детството на българските деца към по - добро", това каза зам. министърът на труда и социалната политика Валентина Симеонова.

Основен ще е интегрирания подход в работата с децата. Регламентирани са отговорностите на всички институции и семейството, категорични са специалистите. Целта е създаване на политика ориентирана не само към дефицита и проблемите на децата, а и към ресурса им.

През 2012 г. предстои изграждане на система от приемни семейства, оценка на предлаганите социални услуги с цел увеличаване на ефективността на работата, изграждане на регионална мрежа от услуги обърната към потребностите на хората. „През 2013 г. голяма част от закона ще бъде приложен вече на практика. Убедена съм, че той ще заработи и в Бургас, защото тук има добри професионалисти", категорична е Симеонова.

чуйте още в звуковия файл: