Тома неверни - верният на Бога
Тома неверни - верният на Бога / pixabay
Думите на Исус към сестрата на Лазар: "Повярвай, и ще видиш" срещу тези на Тома - ако видя, ще повярвам
На Томина Неделя почитаме апостол Тома, ученикът на Исус, който се усъмнил във възкресението на Божия син, но и този, който след като го е видял с очите си, се е разкаял за неверието си. Той не само е повярвал, но е тръгнал да проповядва благовестието в далечни места като Индия и Персия. Загинал е като мъченик за вярата пронизан от копие.

В историята Тома, наричан още Близнак, е известен с прозвището си Неверни. Той обаче е бил верен и вярващ, въпреки че е проявил една от най-естествените човешки черти - съмнението, коментира пастор Живко Тончев от християнска църква "Благовестие".
Според евангелията, след като Христос възкръсва и се явява на учениците си, Тома не е сред тях. Когато по-късно те му казват: "Видяхме Господа", той им отвръща:
"Ако не видя на ръцете му раните от гвоздеите и не сложа ръка на ребрата му, няма да повярвам."

"Тук можем да съпоставим думите на Тома - ако видя, ще повярвам, с тези, които Господ Исус казва на сестрата на Лазар, който възкреси:

Повярвай ще и видиш",

допълва п-р Тончев. Той поставя тема за размишление и върху това, че според Светите писания и описаната история с Тома в Евангелията, Господ чува молитвите ни, но не само тях - чува и разговорите между хората. . 
Когато Христос се явява отново на учениците си, се обръща към Тома и му казва: "Дай си пръста тук и виж ръцете ми, дай ръката си и я сложи на ребрата ми. И не бъди невярващ, а вярващ. Понеже ме видя, повярва ли? Блажени са тези, които без да видят, са повярвали".
След това материално доказателство, което Христос дава на Тома, той се покайва с думите: „Господ мой и Бог мой!"
Проповедникът обаче акцентира и върху друг въпрос:

Защо Тома пропусна срещата с възкръсналия Господ?

"Отговорът е много лесен - не беше с учениците, не беше част от събранието. Христос каза: ,,ще съградя Моята църква и портите на ада няма да ѝ надделеят” (Мат.16:18). Църква - гр. ,,еклесия” е ,,събрание”. Други Негови думи допълват тази истина - ,,където двама или трима са събрани в Моето име, там съм и Аз посред тях” (Мат.18:20)", пояснява Тончев. Той е категоричен, че благословения се случват, когато вярващите се събират в Исусовото име: покланят се на Бога, възлагат Му грижите си в молитва, размишляват върху Словото Му, насърчават се чрез свидетелства, Светият дух ги докосва, небесна благодат ги изпълва... "В ,,събранието”, в общността има безопасност. Хищникът преследва стадото, но целта му е да отдели от стадото животно, което става лесна плячка. Вятърът лесно ще прекърши самотно дръвче, но гората устоява на всички бури. Отделиш ли главня от огъня, тя бързо изгасва. Всички помним урока на хан Кубрат с пръчките", категоричен е той.