Показват историческия архив на Пелтеков
Показват историческия архив на Пелтеков / Дарик - Благоевград, архив

През октомври благоевградската общественост ще види историческия архив на Александър Пелтеков, закупен от общинарите в Благоевград неотдавна.

"Описът на всички документи, снимки и материали вече е готов. Работим по организацията на експозицията на архивите. Изпитваме трудност при селекцията на материалите, тъй като нямаме възможност и пространство да покажем всичко наведнъж. Затова трябва да подберем от важното най-важното и от ценното най-ценното", обясни историкът Елена  Александрова, уредник в Регионалния исторически музей.

В експозицията са документи от личния архив на Анастас Лозанчев, Петър Ацев, Арсени Йовков, писма от Гоце Делчев, Иван Гарванов, Георги Сугарев, Симеон Молеров, Лазар Димитров, Христо Матов, дейци на ВМРО.

В колекцията има оригинални фотографии на Васил Чекаларов, Иван Попов, Борис Сарафов, Тодор Александров, Яне Сандански, отец Тома Николов, Милан Матов, Димо Хаджидимов, Атанас Лозанчев, Петър Ацев и много други светли личности от българската история.

Сред архивните материали има и множество вестници, излизали в началото на XX век, които отразяват живота  в Македония и освободителните борби - "Независима Македония", "Македонско дело", "Вардар", "Илинден", "Пирински глас", "Македонски вести". Голям интерес се очаква да предизвика и колекцията от военни и топографски карти.

Усилията на служителите и ръководството на Исторически музей в Благоевград е ценният архив да бъде достъпен за всички на 5 октомври, когато се  отбелязва 102-годишнината от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от турско робство.

Историческият архив на Александър Пелтеков бе закупен по предложение на кмета Атанас Камбитов.

На специална пресконференция в Регионалния исторически музей – Благоевград през месец март директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров поздрави кмета за родолюбивата инициатива и изтъкна, че експонатите хвърлят нова светлина в историята на страната и региона. По думите му откупуването на такъв значим исторически архив от Общинска администрация е прецедент в страната и това е крачка към съхраняването на българската история и духовност.