Учени откриха в Азия оръдия на труда, по-древни от намерените в Европа
Учени откриха в Азия оръдия на труда, по-древни от намерените в Европа / ThinkStock/Getty Images

Група сибирски учени откри в малко градче във Виетнам оръдия на труда на древния човек Хомо еректус, чиято възраст се оценява на 800 хиляди - 1 милион години.

Ако датировката бъде потвърдена, тези сечива ще се окажат по-древни от намерените в Европа с над 300 хиляди години.

Ашелската култура датира на Стария континент отпреди 500-600 хиляди години. Находките във Виетнам подсказват, че те са по-древни от ашелските. Откритията са били направени в периода май-април 2016 в близост до градчето Анкхе във виетнамската провинция Зялай.

Разкопките продължават втора година.

Учени откриха у древен европеец следи от близко родство с неандерталец

Използваният в археологията радиовъглероден анализ не позволява датирането на артефакти, по-стари от 55 хиляди години. Предположение за възрастта на находките са били направени въз основа на откритите в същия слой парченца стъкло от метеоритен произход - тектити. По тези места са били откривани тектити на възраст 750 хиляди - 1 милион години. Тъй като образуването им е крайно рядко, може да се предполага, че възрастта на тектитите и намерените в съседство артефакти е една и съща.

Фосил „състари" човешкия род с 400 000 години

При изследване на връзката между интелект и археология възниква и проблемът за  това - с какви доказателства разполагаме и какво точно търсим? Археологията, с малки изключения, разчита на анализа на крайните продукти от поведението на човека. Възможно е нашите предшественици да са използвали по-сложно мислене и по-висока интелигентност в области, които остават невидими за археолога