Откриха първото подземно хранилище за въглероден двуокис
Откриха първото подземно хранилище за въглероден двуокис / снимка: ozonewatch.gsfc.nasa.gov

Германия откри в Кетцин, близо до Берлин, първото подземно хранилище за въглероден двуокис. Това е пилотен проект за Европа, която трябва да тества при естествени условия този метод за борба срещу климатичното затопляне, обяви институтът GFZ, който отговаря за проекта. Първата "инжекция" с въглероден двуокис в земята бе направена с изхвърлен от съседен химически завод газ, който бе откаран в Кетцин с цистерни, пренасяни с камиони.

Проектът струва 35 млн. евро и е съфинансиран от ЕС, Германия, Франция, както и университети и европейски компании. Той цели да установи доколко е осъществимо такова "геологично складиране" на CO2 – газ, който се счита за виновен за парниковия ефект на земята."Складирането на газ е вариант за печелене на време докато се очакват развитието и прилагането на енергийни технологии, бедни на CO2", подчерта председателят на GFZ.

Три тръби, с по 700 метра дълбочина всяка, са прокопани, като едната служи за впръскване на газа, другите – за контрол и наблюдение. Тръбите водят до стар резервоар за природен газ още от времето на бившата ГДР. Всеки ден в земята трябва да е вкарват по 100 тона въглероден двуокис, докато се стигне до количеството 60 000 тона.