Откриха ново състояние на водата
Откриха ново състояние на водата / ThinkStock/Getty Images

Учени успяха да вкарат водни молекули в съвсем ново състояние, което не е нито течно, нито газообразно, нито твърдо. Това е станало възможно, след като водата е била прокарана през много тесни отвори, подобни на тези, които съществуват в природата.

Така те са накарали молекулите на водорода и кислорода да се държат по абсолютно нов начин, пише научното издание "Сайънс алърт".

Екипът от националната лаборатория „Оук ридж" смята, че откритието хвърля нова светлина върху това как водата се държи в много тесни пространства.

Учените са прокарали вода през тясна тръбичка, изработена от берил, която е широка само 5 ангстрьома или около 1-милиардна част от метъра. Според изследователите подобни условия биха могли да бъдат открити и в естествената природа - в почвата, в минерални структури, стени на клетки и други.

В такива изключително тесни места двата водородни атома и единият кислороден, които правят молекулата вода започват да се държат по необичаен начин.

Вместо да бъдат неподвижни, водородните атоми започват да се движат в шест различни посоки в едно също време, като кислородният атом е в средата. Докато течността се спуска по тръбата водородните атоми се въртят във всички възможни позиции и като резултат на това температурата се увеличава.

Важното откритие на учените е от особено значение за науката, макар и те още да не знаят до какво ще доведе то.

"Това е един от тези феномени, които се появяват само в квантовата механика и нямат паралел в ежедневния ни опит", заяви водещият изследовател на проучването Александър Колесников.

„Това откритие е ново фундаментално разбиране за поведението на водата и начина, по който тя си служи с енергията", добави от своя страна Лорънс Ановиц, изследовател от екипа.

Източник: БГНЕС