Human Record събира визуалната история на човечеството
Human Record събира визуалната история на човечеството / www.sxc.hu

Българска компания разработва Интернет платформа, улесняваща събирането, съхранението и достъпа до ценно историческо съдържание.

Платформата Human Record има амбициозната цел да събере "под един покрив" визуалната памет на човечеството във висококачествен дигитален формат. Human Record използва иновативни краудсорсинг (crowdsourcing) процеси, за да мобилизира усилията на хиляди хора по света за събирането и организирането на значимо визуално съдържание.

С тяхна помощ и заради ясната система за лицензиране илюстрации, гравюри, карти и различни видове изображения стават общодостъпни и практически полезни. Плановете на компанията предвиждат на по-късен етап платформата да включва и видео, и аудио съдържание.

"Към момента в света няма изградена такава платформа с концентрация върху историческо съдържание и би било гордост тя да бъде изградена и наложена от българи", казва Георги Чернев, директор на Централния държавен архив. Автор на идеята, бизнес модела и ръководител на Human Record е Христо Чернев, а автор на технологичната платформа е Тихомир Петков.

Освен на иновативни краудсорсинг процеси, Human Record разчита и на авангардни информационни технологии. Архитектурата на Human Record е базирана на cloud services платформата на Microsoft, Azure, която направи своя дебют на американския пазар едва преди няколко седмици.

"Технологията Microsoft Azure е идеалното решение за Human Record, защото би позволила лесен и бърз достъп до нея от всяка точка на света, надеждно съхраняване на данните и лесно мащабиране за поемането на бързорастящи масиви от съдържание и потребителски трафик", обясни генералният директор на Microsoft България Огнян Киряков.

Human Record създава и собствена иновативна схема за метаданни, която надгражда общоприетата при дигиталните изображения схема IPTC. Умело подбраните полета и релация между тях позволяват сечения по множество плоскости и улесняват търсенето в големи масиви фактологично ориентирано съдържание.

От своя страна генералният директор на Xerox България Юлиан Григоров коментира: "Стъпвайки на дългогодишния опит на Xerox в дигитализирането на архиви и управлението на електронни документи, в проекта Human Record виждам залегнали авангарден подход и технологии за дигитализиране, индексиране и управление на огромни масиви от стойностно съдържание".

Предизвикателства, които ще намерят своите решения в процеса на развитие на проекта, са многоезичността на метаданните, както и системата за търсене в агрегираните данни. С помощта на тези разработки услугите на Human Record биха били достъпни за по-широк кръг потребители и са предпоставка за успеха на платформата на световния пазар.

След официалния си старт Human Record ще приема исторически стойностно съдържание от колекционери, ентусиасти и институции от цял свят. Съдържанието ще бъде широко достъпно чрез Интернет, а потенциални клиенти, които биха го лицензирали, са издателства, медии и рекламни агенции. Успехът на проекта ще позволи на българска компания да стъпи здраво на международния пазар за лицензирано авторско съдържание.