Белгия е срещу кибербалканизацията на интернет
Белгия е срещу кибербалканизацията на интернет / sxc.hu

Белгийският премиер Елио ди Рупо заяви, че трябва да се внимава разкритията за дейността на американската Агенция за национална сигурност (АНС), направени от Едуард Сноудън, да не доведат до "кибербалканизация" на интернет, т.е. до въвеждането на ограничения в изразяването под претекста на мерки, свързани със сигурността. Ди Рупо, цитиран от местните медии, е направил този коментар пред комисия на Федералния парламент, съобщава БТА.

Парламентарната комисия е обсъдила въпроса с мерките, които Белгия предприема за осигуряването на своята киберзащита. Миналата година електронната поща на премиера, комуникационните системи на министерствата на външните работи и на отбраната, както и най-голямото телекомуникационно дружество, станаха жертви на външно електронно проникване с неустановен извършител. Насърчен от депутатите да очертае разликата между електронния шпионаж, извършван от САЩ и от други държави, Ди Рупо е коментирал, че "няма добър и лош шпионаж".

От юни в Белгия ще заработи център за киберсигурност с 50 служители, свързани с полицията, контраразузнаването и военното разузнаване. Структурата ще разполага с бюджет от 10 милиона евро. Депутати са изразили съмнение доколко тази служба ще бъде ефективна, след като бюджетът на АНС е 10,8 млрд. долара. Отбелязва се, че въпреки установените поражения над държавните белгийски електронни комуникации, Белгия не е станала жертва на събития като тези в Естония от 2007 година, когато бяха поразени институции, банки, медии и спешната помощ, нито като Холандия миналата година, когато 10 милиона граждани бяха лишени от електронните си подписи.

Ди Рупо е подкрепил идеята на президента на Бразилия Дилма Русеф за подписването на международен договор в защита на личния живот. Той е изразил подкрепа и за инициативите на френския президент Франсоа Оланд и на германския канцлер Ангела Меркел за съставянето на "кодекс за добро поведение" между американските и европейските съюзници в областта на шпионажа.