АНС шпионирала близо 100 000 компютъра чрез специален софтуер
АНС шпионирала близо 100 000 компютъра чрез специален софтуер / Guliver/Getty Images

Американската Агенция за национална сигурност (АНС) тайно инсталирала на близо 100 000 компютъра по света специален софтуер, с чиято помощ получила достъп до тях и възможност за извършване на кибератаки, съобщава вестник "Ню Йорк таймс". Най-често софтуерът се инсталирал чрез проникване в компютърните мрежи, но АНС все повече използвала секретна технология, която й дава възможност да влиза и променя данни в компютри, дори те да не са свързани с интернет, сочат цитирани от вестника документи на агенцията, компютърни експерти и американски служители.

Радиотехнологията, използвана от АНС най-малко от 2008 година, дава възможност за предаване на радиовълни от миниатюрна платка или юесби-карта, поставена тайно в компютъра, като инсталирането на хардуера може да бъде извършено от шпионин, от производител или от нищо неподозиращ потребител, посочва БТА.

От АНС обясниха, че системата, която може да се използва за предприемане на кибератаки от следените компютри, е по-скоро "активна защитна стратегия".

Сред основните мишени на АНС и партньорите й от Пентагона - Киберкомандването на САЩ - били звена на китайските въоръжени сили, които САЩ обвиняват в редовни компютърни пробиви и атаки срещу американски промишлени и военни цели, предприемани с цел кражба на индустриални тайни и друга интелектуална собственост.

Програмата с кодово название "Квантум" обаче успешно била внедрявана и в руски военни мрежи, както и в системи, използвани от мексиканската полиция и наркокартелите, от търговски институции в Европейския съюз и някои партньори на САЩ в борбата с тероризма като Саудитска Арабия, Индия и Пакистан, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Няма данни програма да е използвана на територията на САЩ. Според цитирана от вестника говорителка на АНС, дейностите на агенцията били насочени единствено срещу чужди разузнавателни служби.