Във Вашингтон възразиха срещу идея за улица на името на Димитър Пешев
Във Вашингтон възразиха срещу идея за улица на името на Димитър Пешев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Във Вашингтон възразиха срещу идея за улица на името на Димитър Пешев
63794
Във Вашингтон възразиха срещу идея за улица на името на Димитър Пешев
  • Във Вашингтон възразиха срещу идея за улица на името на Димитър Пешев

Американският музей на Холокоста във Вашингтон се противопоставя на българско предложение, което призовава кръстовище в града да се посвети на паметта на българския парламентарист Димитър Пешев, чиито действия по време на Втората Световна война допринасят за спасяването на 50 000 български евреи.

Предложението, направено от българското посолство през декември, е насрочено за обсъждане в градския съвет във Вашингтон за 28 май, но музеят, на който е било възложено да оцени предложението, обръща внимание на пронацистката политика на тогавашното българско правителство и на факта, че повече от 10 000 евреи от окупираните Македония и Западна Тракия са изпратени в нацистки концентрационни лагери.

Основният упрек на Музея на Холокоста във Вашингтон е, че официалното писмо на българското посолство е написано „твърде едностранчиво” и, че „не описвало цялата история”. Пол Шапиро от музея се опасява, че „именуването на улицата в памет на един заслужил човек би могло да се използва като инструмент за изменянето на историята”.

Раду Йоанид от музея пък нарича писмото на посланик Елена Поптодорова „груб и непочтен опит да се видоизмени историята на българските евреи, който вреди не само на паметта на жертвите, а и на имиджа на България, която до скоро имаше вид на държава, която правилно гледаше на своето минало”.

В интервю пред АП посланик Елена Поптодорова изразява своето възмущение към реакцията на музея. Тя е обидена от „изключително неприличния отговор” на музея и добавя, че самата тя „винаги е признавала болезнената страна на българската история”.

Вашингтонският жител Нийл Глик, който се интересува от българската история и пръв се свързва с посолството с идеята за името, смята, че музеят греши като обръща внимание на политиката на тогавашното пронацистко правителство в София, която, обяснява Глик, няма нищо общо с действията на Пешев. „Нека да не обвиняваме Пешев за злите действия на други хора, а да почетем паметта му за доброто, което е предизвикал”, споделя Глик.

Предложението е кръстовището пред българското посолство, намиращо се в Северозападен Вашингтон, да се кръсти „Димитър Пешев плаза”.