Външни сили възпрепятстват постигането на мир в Сирия според Русия
Външни сили възпрепятстват постигането на мир в Сирия според Русия / снимка: Reuters

Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че външни сили се опитват да подкопаят усилията за уреждане на конфликта в Сирия, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

"Те правят това, като доставят оръжия на сирийската опозиция и поощряват дейността на бунтовниците, които продължават да нападат правителствени сгради и . . . цивилни обекти всеки ден", каза Лавров. Той призова да се ускори разполагането на международна наблюдателска мисия в Сирия, пише БТА.

Дипломати и финансисти от арабския свят, Запада и други места се събират днес в Париж, за да съгласуват наказателните мерки срещу режима на сирийския президент Башар Асад, отбелязва Асошиейтед прес.

Страните от Арабската лига, с изключение на Ирак и Ливан, и Европейския съюз са сред над 50-те участници в срещата "Приятелите на Сирия", която ще бъде открита от френския външен министър Ален Жупе.

Междувременно стана ясно, че сирийският министър на външните работи Уалид Муалем ще бъде приет за срещи в Китай в сряда, а не днес, както бе обявено първоначално, предаде Франс прес. Муалем ще обясни на Пекин, който е съюзник на Дамаск, какви усилия полага режимът на президента Башар ал Асад, за да бъде спазвано споразумението за прекратяване на огъня, което влезе в сила на 12 април.

Най-малко пет цивилни бяха убити днес в Сирия, където правителствените сили обстрелваха няколко селища. Лидерът на екипа на първите наблюдатели на ООН, пристигнали в неделя в Сирия, за да следят как се спазва споразумението за прекратяване на огъня, заяви, че това ще е трудна мисия, предаде Франс прес. Полковник Ахмед Химиш, който оглавява екипа от наблюдатели, подчерта, че за изпълнението на мисията ще е необходимо координиране едновременно с правителството в Дамаск и с опозицията. Химиш подчерта, че ще трябва да се действа стъпка по стъпка.

Наблюдателите са изпратени по силата на приетата в събота в Съвета за сигурност на ООН резолюция за Сирия.

В понеделник неназован представител на ООН подчерта, че тъй като в Сирия на практика няма прекратяване на огъня и няма начало на политически процес, мисията на наблюдателите се очертава да бъде една от най-трудните, предприети някога от световната организация, припомня Франс прес.

Насилието продължава да обхваща все повече части на Сирия, отбелязва ДПА. Сирийските правителствени сили отново обстрелват град Хомс и околностите му. Сблъсъци между военните на Башар Асад и опозиционните сили има близо до сирийско-йорданската граница, твърдят сирийски правозащитници и опозиционни активисти. При сблъсъците в южната сирийска провинция Дераа са загинали досега трима души.

Говорителят на мисията на наблюдателите на ООН в Сирия Кийран Дуайър подчерта, че ще бъде важна стъпка наблюдателите да успеят да излязат от Дамаск и да посетят и други части на Сирия, като установят контакт с всички страни в посетените градове и села и решат къде може да бъдат установени други оперативни бази, предаде ДПА.

Същевременно делегация на сирийската опозиция е на визита в Москва, припомня Асошиейтед прес. От руската столица делегацията изрази надежда, че Русия ще упражни влиянието си, за да убеди сирийския президент да спазва плана за прекратяване на огъня на Кофи Анан, специалния пратеник за Сирия на ООН и на Арабската лига.

Самият Кофи Анан е в катарската столица Доха, където ще участва в заседание на ниво министри на Арабската лига и ще се срещне с генералния й секертар Набил ал Араби, припомня Франс прес.

"Сирийското правителство е отговорно за гарантирането на свободния достъп и свободата на придвижване в страната" на наблюдателите на ООН, заяви генералният секретар на ООН Бан Ки-мун по време на официална визита в Люксембург. Наблюдателите трябва да могат да се движат свободно навсякъде, за да могат да контролират прекратяването на насилието, подчерта той.

Ситуацията на място остава нестабилна, изтъкна Бан Ки-мун, като допълни, че най-късно утре ще направи официално предложение за бъдещата наблюдателна мисия на ООН. "Смятам, че 250 наблюдатели нямат да са достатъчно, имайки предвид сегашната ситуация и огромните размери на страната. Затова се нуждаем от много ефективна мобилност на мисията", каза Бан Ки-мун, цитиран от ДПА.

Самолети и хеликоптери бяха поискани от Европейския съюз, за да бъдат предоставени на наблюдателите в Сирия, заяви генералният секретар на ООН, според когото в противен случай те няма да бъдат ефективни.

Франция се обяви за засилване на санкциите срещу Сирия, тъй като те са ефикасни и предвид факта, че заради тях финансовите резерви на Дамаск са намалели наполовина, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес. "Трябва да поддържаме натиска над сирийския режим. Това означава и да засилим санкциите, които имат влияние върху сирийските власти", заяви дипломат номер едно на Франция Ален Жупе в Париж при откриването на среща на представители на 57 страни, на която се обсъжда темата за затягане на санкциите срещу режима на Башар Асад.

"Санкциите са ефикасно средство за лишаване на сирийския режим от ресурси, които той използва, за да финансира милициите си и да се сдобива с оръжия", подчерта Жупе. Той посочи, че замразяването на авоарите на сирийски представители и визовите ограничения са силно политическо послание към режима на Асад. В речта си Жупе визира конкретно мерките, насочени срещу сирийския финансов и банков сектор, по-специално замразяването на авоарите на Сирийската централна банка. Според него тези мерки са пресушили приходите на Сирия от добива и продажбата на петрол и са лишили сирийската страна от ценни ресурси.

От началото на бунта в Сирия няколко страни и организации приеха санкции срещу сирийския режим. Заради руското и китайското вето в Съвета за сигурност на ООН подобни санкции не са приети от световната организация. Срещу Сирия действат санкции на ЕС, САЩ, Швейцария, Канада, Арабската лига и Турция.