/ БГНЕС
По време на новия кръг от диалога между Белград и Прищина са отворени две нови теми: Съюзът на сръбските общини, както и имуществени и финансови искания. Това обяви след днешната среща с премиера на Косово Авдулах Хоти сръбският президент Александър Вучич.

Сърбия и Косово постигнаха икономическо споразумение (ВИДЕО)

По време на преговорите в Брюксел под егидата на върховния комисар по външни работи на ЕС Жозеп Борел е обсъден и въпросът за изчезналите лица и вътрешно разселените лица.

Разговорите за Съюза на сръбските общини са определени за 17 септември на ниво ръководители на преговорни екипи, а на 28 септември - на високо равнище, съобщи РТС.

Вучич посочи, че предстоят най-трудните въпроси, по които има напълно противоположни мнения, поради което разговорите ще бъдат трудни. "Във всеки случай не съм недоволен от днешната среща", подчерта той.

Веднага след като бъде сформирано ново правителство и парламентът започне да работи с пълен капацитет, темата за Косово ще бъде представена пред депутатите, за да са наясно с действията на изпълнителната власт, обясни държавният глава.

За Сърбия основната тема, обсъдена днес в Брюксел, е икономиката, т.е. премахването на всички бариери и осигуряване на свободно движение на стоки, хора, услуги и капитали.

Изключително важно е в бъдеще нито една от страните да не въвежда някакви данъци или мита. Според Вучич, много хора подценяват този въпрос, но те са от съществено значение за Сърбия и припомни, че по силата на споразумението във Вашингтон Прищина се присъединява към инициативата "мини Шенген". Това ще създаде общ пазар за работна ръка и стоки и ще допринесе за напредъка на целия регион.

Вучич отхвърли точката за признаване на независимостта на Косово

Вътрешното разселване и изчезналите лица също са били обсъждани в Брюксел, както и възможността за проверка на всички архиви, за да се проучи местонахождението на останките на 1000 албанци и около 530 сърби, които са в списъка на изчезналите.

От страна на Прищина е поет ангажимент да приеме закон за връщането на разселените лица, за което е настояла сръбската страна. По отношение на съвместното изявление, подписано в Брюксел, това означава, че преговорите между Белград и Прищина ще продължат под егидата на ЕС, както и че постигнатите във Вашингтон споразумения могат да допринесат за диалога.

В съвместното изявление се казва, че „президентът Александър Вучич и министър-председателят Авдулах Хоти потвърдиха пред върховния представител на ЕС по външни работи и политика за сигурност Жосеп Борел, че дават най-висок приоритет на европейската интеграция и диалога между Белград и Прищина. под егидата на ЕС, което е ключов елемент от пътя им към ЕС”.

Страните се ангажират да удвоят усилията си за осигуряване на по-нататъшно хармонизиране в съответствие с ЕС и с поетите от всяка от страните ангажименти. В тази връзка, неотдавна постигнатите споразумения във Вашингтон могат да допринесат за подписването на всеобхватно, правно обвързващо споразумение за нормализиране на отношенията.
БГНЕС