В Полша с оксиметри ще се контролира състоянието на пациенти с COVID-19 по домовете им
В Полша с оксиметри ще се контролира състоянието на пациенти с COVID-19 по домовете им / iStock/Getty Images
Полските власти стартират програма за медицински контрол на пациентите с COVID-19 от вкъщи, която предвижда раздаване на всички заразени на пулсови оксиметри, заяви днес на пресконференция здравният министър Адам Неджелски, цитиран от ТАСС.

"Искаме всички с положителна проба да бъдат обхванати от опека от вкъщи", каза министърът и добави, че "пулсовите оксиметри ще бъдат осигурени от държавата за всички с положителна проба за COVID-19". По думите на Неджелски пулсовите оксиметри ще бъдат разпращани по пощата.

Както поясни министърът, устройствата за тестване на наситеността на кръвта с кислород ще бъдат свързани с мобилните телефони, които с помощта на специално приложение ще изпращат резултатите от изследванията на лекарите.

"В случай на криза или съмнения ще последва телефонно обаждане и в съответния момент ще бъде изпратена спешна помощ", добави Неджелски.
Общо от 4 март, когато в страната е бил установен първият случай на коронавирус, броят на заразените достигна 990 811 души, на починалите от инфекцията - 17 150, а на излекуваните - 577 514. От началото на пандемията в Полша са направени повече от 6,2 милиона теста за коронавирус.

В полските болници в момента се намират около 21 500 пациенти с COVID-19, а 2118 от тях са на апаратно дишане. Повече от 292 000 души са под карантина. Във Варшава и други големи градове се изграждат полеви болници. В момента в страната има общо 39 200 легла за болни от COVID-19 и 3000 апарата за обдишване.

Източник: БТА