Турция може да вземе нови ответни мерки срещу Франция
Турция може да вземе нови ответни мерки срещу Франция / снимка: Reuters

Турция може да вземе нови ответни мерки срещу Франция, ако френският Сенат приеме до края на януари законопроект, криминализиращ отричането на арменския геноцид, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от агенция Франс прес.

Възможно е да има понижаване на турското дипломатическо представителство в Париж, съобщава източникът, намеквайки за евентуално решение на Анкара да не бъде представяна в Париж на равнище посланик, а на по-ниско равнище.

Посолството на Турция в Париж от своя страна потвърди връщането в понеделник във френската столица на посланик Тахсин Бурджуоглу, "за да следи процеса в Сената", пише БТА. Дипломатът бе повикан "за консултации" в Турция през декември след приемането назакона за криминализиране на отричането на арменския геноцид.

Новият закон ще се прилага едва след като бъде приет и от Сената.

"Всички контрамерки остават в сила, но посланикът се върна, за да следи процеса в Сената", заяви за АФП говорителят на посолството Енгин Солакоглу, припомняйки, че след гласуването във френския парламент, предизвикало гнева на Анкара, "няма
повече посещения, няма двустранни контакти и сътрудничество във всички области" с френската държава. Това обаче не засяга частния сектор, отношенията между турските и френските предприятия се запазиха, подчерта той.

Френският Сенат ще се произнесе този месец за закона за криминализиране на отричането на арменския геноцид. Законът предвижда затвор до една година и глоба от 45 000 евро за тези, които отричат арменския геноцид.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915-1917 г. са били избити 1,5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 000 и 500 000 и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Франция призна арменския геноцид през 2001 г.