За първи път Световната здравна организация (СЗО) въведе определение за „постковид състояние на пациента“, наричано още „продължителен COVID-19“ и „дългосрочен COVID-19“.

В публикуван днес бюлетин се обяснява, че симптоми, като умора, задух и когнитивна дисфункция, които се появяват три месеца след началото на заболяването, продължават поне два месеца и „не могат да бъдат обяснени с алтернативни диагнози“.

Експерти обясняват за предизвикателството „дълъг постковид“

От СЗО уточняват, че дадените от експертите определения „варират“ и това затруднява "изследванията и разработването на клинична политика". В тази връзка 17 експерти от работната група на СЗО проведоха широки консултации, в които участваха професионалисти, пациенти и служители на организацията, за да предложат консенсусно определение.

Резултатът от работата беше следното определение: „Постковидното състояние се проявява при хора с анамнеза за вероятно или потвърдено заразяване със SARS-CoV-2, обикновено три месеца след началото на COVID-19, със симптоми, които продължават поне два месеца и не може да се обясни с алтернативни диагнози ".

СOVID-19 може да изостри стари болести и да отключи нови

Експертите подчертават, че „обикновено симптомите включват умора, задух, когнитивна дисфункция, но и други“, и това оказва влияние върху ежедневието. В същото време симптомите могат „да започнат да се проявяват отново след възстановяване от остър COVID-19 или да продължат след първоначалното заболяване“. Освен това симптомите могат да се променят с течение на времето, да намаляват и увеличават или да изчезват и да се появяват отново.

Както е отбелязано в информационния бюлетин на СЗО, повечето пациенти след „остър COVID-19“ се връщат към нормалния живот, но друга част от преболедувалите се оплакват от здравословни проблеми. Точното съотношение между едните и другите не е известно, но, според получените резултати от проучването, около 10-20% от пациентите с COVID-19 се сблъскват с тези симптоми в продължение на седмици и месеци след острата инфекция със SARS-CoV-2.
БГНЕС