Сънди: Броят на децата-роби ще се увеличи
Сънди: Броят на децата-роби ще се увеличи / netinfo

Броят на децата-роби във Великобритания може да се увеличи с приемането на България и Румъния в Европейския съюз, прогнозира Сънди Телеграф.

Банди от трафиканти изпращат всяка година стотици деца от Африка, Азия и Източна Европа във Великобритания, където те биват превръщани в роби, съобщава печатното издание.

Трафикантите успяват да убедят бедните родители да пуснат децата си в Обединеното кралство, където те ще имат по-добър живот. Веднъж установили се на Острова, децата ще могат да помагат финансово на родителите си като им изпращат пари, твърдят трафикантите.

Сънди Телеграф се позовава на доклад по проблема, предназначен за британското министерство на вътрешните работи. Докладът е бил написан на базата на данни от девет благотворителни институции, сред които са Детският фонд на ООН (УНИЦЕФ), Международният съюз "Спасете децата" и Националният координационен център срещу експлоатацията на децата.

Младите жертви влизат нелегално във Великобритания чрез фалшиви паспорти, използвани от възрастни, които се представят за членове на техните семейства. Веднага щом стъпят на британска територия, децата започват работа, живеят в ужасни условия и са обект на физическо малтретиране и сексуални злоупотреби.

Благотворителните организации обвиняват британското правителство за това, че не атакува проблема с малтретирането и призовават за спешни действия с цел прекратяване на "жестоката и скандална експлоатация на децата".

"Това е модерно поробване на деца", каза Кристин Бедое от международната организация ECPAT, която се бори срещу детската проституция и порнография, трафика на деца и сексуалната им експлоатация.

Друг представител на хуманитарна институция се позовава на романа на Чарлз Дикенс "Оливър Туист" и нарича трафикантите на деца "Фейгиновците на 21 век, но много по-жестоки". (Фейгин е литературният герой в "Оливър Туист", който ръководи младите джебчии).

Дейли Телеграф посочва още, че в ресторантите, шивашките ателиета в помещенията в предградията, предназначени за отглеждане на канабис, могат да бъдат открити деца от Китай, Виетнам и Малайзия. Децата от Африка са подложени на изтощителна работа срещу минимално заплащане, а често пъти и без пари. Що се отнася до децата от Източна Европа, те са принуждавани да просят и да крадат.