/ БГНЕС
Рано тази сутрин въоръжен мъж откри стрелба по автобус близо до Стария град на Ерусалим и рани 8 души при атака, извършена седмица след избухването на насилие между израелци и екстремисти в Газа, съобщиха полицията и службата за спешна помощ, предаде Асошиейтед прес.

От осемте ранени двама са в сериозно състояние, в това число и бременна жена с рани в областта на корема и мъж с огнестрелни рани в главата и врата. Посланикът на САЩ в Израел Том Найдс написа в Туитър, че сред ранените има и американски граждани. Но повече подробности не се съобщават.

Стрелбата е започнала, докато автобусът чакал на паркинг близо до Западната стена, смятана за най-свещеното място, където евреите могат да се молят. 

Заподозреният за нападението се е предал на полицията, предаде Асошиейтед прес. Засега полицията не съобщава подробности за самоличността му.

Израелският премиер Яир Лапид пък заяви на заседание на правителството, че нападателят е жител на Ерусалим, който е действал сам и който и в миналото е бил арестуван от израелската полиция.

Нападението в Ерусалим беше предшествано от напрегната седмица между Израел и палестинците в Газа и на Западния бряг на река Йордан.

През миналия уикенд израелски самолети извършиха офанзива в ивицата Газа срещу групировката „Ислямски джихад“ и поставиха началото на тридневни ожесточени трансгранични сражения. „Ислямски джихад“ изстреля стотици ракети в отговор на въздушните удари, които убиха двама от командирите на групировката и други нейни членове. 

В сраженията загинаха 49 палестинци, сред които 17 деца и 14 бойци, а няколкостотин палестинци бяха ранени, преди да влезе в сила прекратяване на огъня с египетско посредничество. В сраженията няма загинали израелци, нито сериозно ранени.

Ислямската въоръжена групировка „Хамас“, която контролира Газа, не се намеси.
БТА