Споразумение, лишено от амбиции, закри конференцията на ООН за устойчиво развитие
Споразумение, лишено от амбиции, закри конференцията на ООН за устойчиво развитие / снимки: Reuters

Конференцията на ООН за устойчиво развитие Рио+20 завърши със споразумение, което отлага във времето изпълнението на много предложения за опазване на природните ресурси на земята от климатичните промени и глобализацията, съобщи Ройтерс. Близо 100 държавни и правителствени ръководители участваха в тридневната конференция с намерението да определят цели за устойчиво развитие, които държат сметка за икономическия растеж, околната среда и изкореняването на бедността.

Някои от правителствата останаха доволни от заключителния документ на форума, а други бяха разочаровани, дори гневни заради липсата на амбиции и на чувство за неотложност за справяне с проблемите, предизвикани от консуматорството, демографията и идустриализацията. Целта на срещата беше да се съгласуват начини за постигане на растеж, така че всеки в света да има достъп до храна, енергия и вода без по-нататъшни поражения върху природата. Правителствата одобриха преминаване към „зелена икономика”, което ще има за резултат промяна в традиционните консуматорски и производствени практики. Надеждата е компаниите и индивидите да променят начина на правене на бизнес и начина си на живот.

Зелената икономика не е нещо, което се случва за един ден. Това е промяна, която според някои ще отнеме 50 години, предупреди представител на Африканската банка за развитие. Рио не е краят, а началото на един процес, допълни той.

Споразумение лишено от амбиции закри конференцията на ООН за устойчиво развитие
netinfo

Работна група от представители на 30 страни ще формулира и представи в доклад целите за устойчиво развитие пред Общото събрание на ООН през септември 2013 г. Работата по определянето на необходимото финансиране на устойчивото развитие трябва да приключи със среща на ООН през септември 2014 г., предвижда заключителният документ от срещата Рио+20. Не беше насрочена нова среща от формата след 10 или дори 20 години, посочва БТА.

В рамките на форума компании и местни правителства представиха множество проекти, мултинационални банки обещаха финансиране, което накара кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг да коментира, че може би най-важната работа, която бе свършена на Рио+20, бяха съпътстващите събития - партньорствата между частния сектор, учените, неправителствените организации и местните власти.

Заключителната декларация от 53 страници под надслов „Бъдещето, което желаем”, бе одобрена с консенсус от 188-те участвали страни.

Бразилският президент Дилма Русеф обаче отхвърли критиките срещу завършилата конференция за устойчиво развитие Рио+20, подчертавайки, че срещата на върха е „стартова точка, а не финиш”, предаде ДПА. „Онова, което трябва да искаме, е страните да продължат напред. Не можем да си представим, че някой може да не изпълни поне ангажиментите, които пое”, каза Русеф на заключителната пресконференция.

Споразумение лишено от амбиции закри конференцията на ООН за устойчиво развитие
netinfo


Споразумението задава посоката към „зелената икономика” и ангажира всички страни да си поставят цели за защита на околната среда и борба с бедността, чието прилагане ще започне през 2015 г., допълни тя.

Тридневната конференция в Рио де Жанейро отбеляза 20-ата годишнина от Срещата за земята, състояла се в същия град през 1992 г., която постави екологичните и климатичните проблеми в глобалния дневен ред. „Направихме историческа стъпка към по-справедлив, честен и преуспял свят”, каза бразилският президент. „Приветствам по-специално развиващите се страни, които поеха конкретни ангажименти за устойчиво развитие въпреки отсъствието на финансов еквивалент от страна на развитите страни”, допълни тя.

Русеф покани участниците в Рио+20 да се върнат в Бразилия и за Световното първенство по футбол през 2014 г. и за Олимпиадата през 2016-а.