Смъртна присъда за Али Химика
Смъртна присъда за Али Химика / снимка: BGNES

Три смъртни присъди, две доживотни и една оправдателна - така завърши делото срещу шестима бивши иракски висши служители от режима на Саддам Хюсеин, съдени за престъпления срещу кюрдите през 80-те години на миналия век, съобщиха осведомителните агенции.

На смърт бе осъден Али Хасан ал Маджид, най-известната фигура в процеса, братовчед на Саддам Хюсеин, наричан Али Химика заради използването на химическо оръжие срещу опоненти на режима.

Смъртни присъди получиха също така бившият военен министър Султан Хашим Ахмад ат Тани и командващият една от армейските бригади Хюсеин Рашид Ат Тикрити.

Бившият ръководител на военното разузнаване Сабер Абдел Азиз ад Дури и ръководителят на иракските спецслужби в северните провинции Фархан Мутлак Салех са с доживотни присъди. Съдът оневини поради липса на достатъчно доказателства един от шестимата обвиняеми - бившия губернатор на Мосул Тахер Тауфик ал Ани. По време на процеса Ал Маджид призна, че е заповядал армията да екзекутира всички кюрди, нeподчинили се на нареждането да напуснат селата си, но не потвърди да е разпореждал да се изпoлзва химическо оръжие.

При операция срещу жителите на село Халабджа е използван отровен газ, от който загиват около пет хиляди кюрди. По време на кампанията Анфал Маджид е бил ръководител на Северното бюро и е имал власт, съизмерима с тази на Саддам Хюсеин.

Обвиняемите заявиха пред съда, че кампанията Анфал е имала чисто военни цели, била е насочена срещу кюрдски бунтовници, сражавали се страната на Иран в иракско-иранската война от 1980-88 г.

По време на седеммесечната кампания през 1988 г. хиляди кюрдски села в Ирак са обявени за "забранени зони". Селата са обстрелвани и унищожени, хиляди кюрди са депортирани, мнозина са екзекутирани. За прочистването на селата е използвано химическо оръжие. Смята се, че са избити 180 000 души.

Много жители-кюрди на Северен Ирак излязоха на улиците, за да изразят радостта си след произнесената смъртна присъда срещу братовчеда на Саддам Хюсейн Али Хасан ал Маджид, „химическият Али”, заради геноцида срещу кюрдите през 1988 г. Това е успех за правовата държава и за демократичните практики, които не съществуваха при стария режим, се казва в комюнике на регионалното правителство на Кюрдистан.