/ БГНЕС, архив
Словаците гласуват днес на втори тур на президентските избори, съобщи АФП. Секциите за гласуване ще отворят врати в 7.00 ч. местно време, а изборният ден ще продължи до 22.00 ч.

За пръв път жена може да стане президент на Словакия след днешния вот. Четиридесет и пет годишната новобранка в политиката Зузана Чапутова, адвокатка, природозащитничка и активистка, спечели първия тур на 16 март. Възползвайки се от разочарованието на избирателите от управляващата коалиция, тя може да получи днес над 60% от гласовете, сочат социологически проучвания.

Тя обещава, че ако бъде избрана, ще направи така, че да не се оказва политическо влияние върху полицията и прокуратурата.

БГНЕС

Подобно на десетки хиляди други словаци, Чапутова излезе на улиците да протестира срещу убийството на журналиста Ян Куциак и на годеницата му Мартина Кушнирова в дома им през февруари 2018 г. По това време Куциак е работил по журналистическо разследване на предполагаеми връзки между словашки политици и италианската мафия, както и на измами с еврофондове за селско стопанство.

Нейният съперник Марош Шефчович е еврокомисар и дипломат от кариерата, любител на спорта. Възпитаник на Икономическия университет в Братислава и на Московския държавен институт по международни отношения, той не смята Русия за заплаха, за "стратегическо предизвикателство". През кариерата си е заемал няколко дипломатически поста, включително посланик в Израел.

БГНЕС

Шефчович обещава по-големи социални придобивки за възрастните хора и младите семейства, по-активна политика в подкрепа на индустрията и възраждане на селскостопанския сектор.
Макар и независим кандидат, 52-годишният Шефчович е подкрепен от управляващата популистка партия "Смер - социална демокрация". Това може да е причината за неубедителния му резултат на първия тур, в който се нареди далеч зад Чапутова, отбеляза АФП. Тя получи на него 40,5% от гласовете, а той 18,7%.
 
Новият президент ще встъпи в длъжност на 15 юни.
 
Двойното убийство и статията на Куциак, публикувана след смъртта му, предизвикаха политическа криза и породиха тревоги за свободата на медиите и корупцията. Вълната от възмущение и уличните протести доведоха до оставката на премиера Роберт Фицо, който обаче остава лидер на партията и съюзник на сегашния премиер Петер Пелегрини.

БГНЕС

Въпреки политическата криза, Словакия се радва на добро икономическо развитие. Растежът на икономиката през 2018 г. бе 4,2%, а тази година се залага на растеж от 4,5%. Парламентът прие балансиран бюджет за 2019 г. за пръв път в модерната история на страната.

Словакия е най-големият производител на автомобили на глава от населението. На нейна територия имат заводи четири големи автомобилни марки - "Фоклсваген", "Киа мотърс", Пе Ес А (производител на "Пежо" и "Ситроен") и "Ягуар Ленд роувър". През 2018 г. там са били сглобени над един милиона автомобила, а износът им възлиза на 3,7 млрд. евро. Автомобилният сектор е 44% от цялото индустриално производство на страната.
БТА