Шотландия може да наложи вето на Брекзит, за да защити интересите си
Шотландия може да наложи вето на Брекзит, за да защити интересите си / БГНЕС, архив

Първият министър на Шотландия Никола Стърджън заяви, че шотландският парламент ще обсъди възможността да блокира излизане на Великобритания от Европейския съюз, ако това е необходимо, за да бъдат защитени интересите на Шотландия, предаде Ройтерс.

По силата на сложния механизъм за прехвърляне на някои правомощия от Обединеното кралство на Шотландия, Уелс и Северна Ирландия, законодателството, с което Лондон ще задейства излизане от ЕС, трябва получи съгласието на регионалните парламенти.

На въпрос на телевизия Би Би Си дали ще поиска шотландският парламент да откаже законодателно съгласие, госпожа Стърджън отвърна: "Разбира се".

Шотландия гласува за оставане в ЕС на референдума за Брекзита, напомня Ройтерс.

"Предизвикателството за мен като първи министър в момента е да реша кой е най-добрият начин да защитя шотландските интереси, как да се опитам да предотвратя да бъдем изведени от ЕС против волята ни, с всички тежки и болезнени последствия, които това включва", заяви тя в шоуто на Андрю Мар по Би Би Си.

Шотландия започва незабавни преговори за оставане в ЕС

"Предизвикателството за мен, и моя отговорност като първи министър, е да се опитам да преговарям, за да защитя интересите на Шотландия", добави тя. Стърджън уточни, че ще разговаря с лидери в Брюксел през идните дни.

"Тази Великобритания, в която Шотландия гласува да остане през 2014 г., вече не съществува", заяви Стърджън, цитирана от Франс прес. Тя подчерта, че след като британците гласуваха за Брекзит, е много вероятно в Шотландия да се свика нов референдум за независимост.

Две публикувани проучвания на общественото мнение показват, че те ще гласуват за обявяване на независимост от Великобритания в случай, че се състои нов референдум.

През 2014 г. 55 на сто от шотландците гласуваха за оставане във Великобритания. Според проучване на СкотПълс (ScotPulse) 59 на сто от тях днес биха гласували за независимост. Друго проучване, извършено от Панелбейз (Panelbase) за в. "Сънди таймс" показва, че 52 на сто са готови да гласуват за независимост.

Сорос: След Брекзит разпадането на ЕС е практически необратимо

Мисля, че шотландците ще сметнат за неприемливо, ако британското правителство им откаже произвеждането на нов референдум, заяви Стърджън. "Бих посъветвала всеки бъдещ британски премиер да не заема тази позиция", добави тя.

Първият министър на Шотландия поиска и да участва в преговорите за Брекзита в Брюксел.

"Ще има много болезнени за Великобритания последствия. Искам да се опитам да защитя Шотландия от тях", заяви тя. "Ние не искаме да излизаме от ЕС, за да се връщаме след това", добави Стърджън.

Източник: БТА