Шестима полицаи са сред арестуваните 80 души от наркокартел в Мексико
Шестима полицаи са сред арестуваните 80 души от наркокартел в Мексико / снимки: Reuters

Мексиканската армия е арестувала 80 заподозрени членове на наркокартела "Зетас", включително шестима полицаи, в източната част на Веракрус и е разбила мрежата им от закодирани комуникации, съобщават военните в страната, цитирани от АФП.

Акцията означава, че "Зетас" са изгубили комуникациите си и контрола върху организацията, заяви Хосе Луис Вергара, говорител на флота на пресконференция във военновъздушна база във Веракрус.

Флотът представи иззети оръжия и високотехнологично комуникационно оборудване, което според тях давало възможност на ръководителите на "Зетас" да комуникират с убийците си, с полицаите, които ги закриляли и с наркотрафиканти.

Оборудването включвало ултрависокочестотни радиостанции, компютри и дигитална техника за предаване на кодирани радио съобщения и "планиране на операциите от клетки от убийци".

Шестимата арестувани представители на силите на реда осигурявали закрила за мрежата.

"Зетас" бе създадена от дезертьори от мексиканските специални части, наемани като убийци за картела "Гълф" през 90-те, отбелязва БГНЕС. Обвинявани са в отвличания и убийства в и извън границите на Мексико, включително за смъртта на 72-ма латиноамерикански имигранти през август 2010 в североизточната част на Мексико.

Шестима полицаи са сред арестуваните 80 души от наркокартел в Мексико
netinfo