САЩ поеха изцяло контрола над Хаити
САЩ поеха изцяло контрола над Хаити / снимка: Reuters

Президентът Барак Обама и САЩ поемат контрола над Хаити, съобщи АП. В разрушената от земетресение страна бяха изпратени хиляди войници и хиляди тонове помощи, за да се установи някакъв ред и да се намалят страданията на хората в държава, който не е била в състояние да действа дори и в най-добрите си времена, посочва агенцията.

Хаити е първата голяма хуманитарна криза през мандата на Обама, който разпореди да се предприеме историческа по мащабите си спасителна операция въпреки допълнителното напрежение както върху военните, така и върху бюджета. Той вече нареди да бъдат отпуснати 100 млн. долара за Хаити, като сумата впоследствие вероятно ще се увеличи.

"Няма да приема никакви извинения за неуспеха ни да направим всичко възможно в тези времена на трагедия", заяви Обама в третото си изявление на тема Хаити за два дни. Той очевидно добре съзнава политическата цена, която трябваше да плати неговият предшественик Джордж Буш заради мудните реакции наадминистрацията след разрушенията от урагана Катрина, коментира АП.

"Първите вълни на американската реакция", както се изрази президентът, включват два спасителни екипа, които вече са на място, катери на Бреговата охрана, които вече са в пристанищата на Хаити.

Южното командване на САЩ вече пое контрола върху летищата, използвани като крайни точки на въздушния мост за доставка на материална помощ и за извеждане на пострадалите към места за оказване на медицинска помощ. Следващата вълна ще дойде с близо 5500 американски войници и морски пехотинци, които в момента са на път с кораби към карибския остров, пише БТА.

На път за Хаити е и ядреният самолетоносач "Карл Винсън", който ще бъде използван като плаваща площадка за дейността на вертолети, използвани за доставка на хора, медикаменти и стоки от първа необходимост на нуждаещите се на територията на Хаити. Корабът има собствена станция за пречистване на вода, десетки болнични легла и три операционни зали. Сред екипажа от 3200 души има лекари, зъболекари, хирурзи, психолози и помощен медицински персонал.