Рекорден брой загинали журналисти през 2009 г.
Рекорден брой загинали журналисти през 2009 г. / снимка: sxc.hu

Общо 110 журналисти са били убити през 2009 г., което е рекордно висок брой за последните десет години, съобщи АП, като се позова на доклада "Преглед на свободата на печата в света" на Международния медиен институт (ММИ) във Виена. Институтът обединява главните редактори на водещи медии в 120 страни.

Най-опасният район в света е Азия - там миналата година са били убити 55 журналисти. Само във Филипините жертвите сред журналистите миналата година са били 38. Още осем журналисти за загинали при взрива от насилие в Пакистан след началото на военната операция на правителствените войски срещу талибаните в района покрай границата с Афганистан. Трима журналисти са били убити и в Афганистан, пише БТА.

На второ място е Латинска Америка с 28 жертви, посочват авторите на доклада. Миналата година в Африка са загинали 14 журналисти. Жертвите в страните от Близкия Изток са били шест, от които четирима са работели в Ирак. В Европа през 2009 г. са били убити седем журналисти - петима в Русия, един в Турция и един в Азербайджан.

В "черния списък" са включени журналисти, които са загинали при изпълнение на служебните си задължения или са станали обект на нападение заради работата си, посочва АП.

"Когато става дума за преднамереното убийство на журналисти заради тяхната работа, ние все още сме затънали в една варварска епоха", пише в увода към доклада отговорният редактор на изданието Антъни Милс. "В някои случаи смъртта на журналистите е била пряко следствие на бушуващ конфликт. В други случаи мотивите са неизвестни, тъй като местната полиция не е извършила необходимото разследване", посочва Милс.