Реакции на световните лидери за репресиите в Миамнар
Реакции на световните лидери за репресиите в Миамнар / снимки: BGNES
Италианският премиер Романо Проди призова за спешно заседание на ЕС във връзка с репресиите в Мианмар, съобщиха Франс прес и Асошиейтед прес.

Проди ще разговаря с португалския си колега Жозе Сократиш, чиято страна е ротационен председател на ЕС, за да поиска среща в рамките на общността, на която да се обсъдят мерки за прекратяване на насилието.

В комюнике, разпространено в Рим, Проди изразява "силна тревога" от обстановката в Мианмар, където осем души бяха убити при разгонването на демонстрация срещу военния режим в Янгон. Според хунтата само един човек, 30-годишен мъж, бил убит, вероятно от рикоширал куршум, и трима били ранени, но не от куршуми, а защото попаднали в меле.

Германското правителство окачестви обстановката в Мианмар като "ужасяваща" и заяви, че очаква от властите да се откажат от насилието, предаде Франс прес. Външното министерство извика посланика на Мианмар в Берлин, за да го информира, че Германия очаква правителството да се въздържа от употреба на сила срещу мирни демонстранти, съобщи Асошиейтед прес.

Руското външно министерство окачестви събитията в Мианмар като "вътрешна работа", която не заплашва регионалната и международната сигурност, предаде Франс прес. САЩ и Индия изразиха тревога от смазването на протестите в страната.

"Информацията все още не е потвърдена. Ако е вярна, тя е много смущаваща. В очакване на потвърждение Белият дом призовава хунтата да спазва правата на мианмарците и да приеме мирен преход към демокрация", заяви говорителят на Белия дом Гордън Джондроу. Изявлението дойде 24 часа, след като президентът Буш обяви нови санкции срещу режима в Мианмар и осъди наложеното там "властване на страха".

Индия, която е съсед и търговски партньор на Мианмар, за пръв път от началото на протестите изрази тревогата си от прилагането на сила срещу демонстрантите. Тази седмица Индия обяви, че ще инвестира 150 милиона долара в разработването на газови находища в Мианмар. В дипломатически план обаче външният й министър Пранаб Мукерджи заяви неотдавна, че Индия не възнамерява да се намесва във вътрешните дела на Мианмар.

Междувременно френският външен министър Бернар Кушнер призова съседите на Мианмар, сред които са Китай и Индия, да престанат да толерират военния режим и да му окажат натиск да спре репресиите, предаде Франс прес.

"Можем да усилим санкциите, защо не? Но вече страните от региона не бива да толерират подобен диктаторски режим, както правеха досега. Генералите в Мианмар не са особено чувствителни към вниманието, което им обръща светът, нито към състраданието. Сега е нужен истински политически натиск от страните в региона. Особено ако има репресии, които неизбежно ще са кръвопролитна - нещо, което не пожелавам да се случи", заяви Кушнер в Ню Йорк, където участва в редовната сесия на Общото събрание на ООН.

По-рано Кушнер съобщи, че Съветът за сигурност на ООН ще се събере на извънредно заседание, посветено на събитията в Мианмар. Франция е ротационен председател на Съвета за септември.