Райс загрижена за Ливан
Райс загрижена за Ливан / netinfo

Държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс заяви в Бейрут, че е дълбоко загрижена за съдбата на ливанския народ и за хуманитарната ситуация в Ливан, предаде Франс прес.

Райс заяви това след срещата си с премиера Фуад Синьора и преди да разговаря с председателя на парламента Набих Бери.

Бери, който е и лидер на шиитското движение Амал, отхвърли предложенията, направени от държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс за примирие с Израел, съобщи Асошиейтед прес.

Умереното движение Амал е смятано за естествен съюзник на радикалната групировка Хизбула. Затова Набих Бери в момента играел ролята на посредник в контактите на САЩ и европейските държави с лидерите на фундаменталистката групировка. 

Анонимен източник от близкото обкръжение на Набих Бери, заявил пред Ройтерс, че Кондълиза Райс предложила цялостен план за прекратяване на конфликта между Израел и Хизбула: примирие, съпътствано от разполагане на части на ливанската армия по границата между Израел и Ливан, и последващо разполагане и на международни умиротворителни сили. Едновременно с това Хизбула се изтегля от буферна зона с ширина 30 километра покрай ливанско-израелската граница.

Бери отхвърлил предложението на Райс и предложил свой план, посочва АП. Той предлага първо примирие, последвано от преговори за размяна на затворници. На следващия етап от плана на лидера на Амал се предвижда вътрешноливански диалог, чрез който да се намери решение за Южен Ливан.

Израелският обстрел на Южен Ливан не престана по време на посещението на Райс в Бейрут, а в небето над ливанската столица веднага след заминаването й за Израел се появиха израелски изтребители.

Израелският вицепремиер Шимон Перес настоя за разполагане на "сериозни" международни сили в Южен Ливан, посочвайки в интервю, че няма значение с чий мандат, стига да премахнат ракетите на Хизбула от границата, предаде Ройтерс.

<!--Citat-->

"Няма значение под чие ръководство ще бъде мисията, важното е да има такава. На ливанската армия, на ООН, на НАТО - стига ливанската граница да бъде изчистена от ракетните прощадки на Хизбула", казва Перес в интервю, публикувано в италианския в. "Кориере дела сера".  "Но държим на сериозна мисия, не каквато е ЮНИФИЛ, временните сили на ООН в Ливан, които не разоръжиха терористите", посочва той.

Перес се съмнява във възможността тези сили да бъдат формирани в рамките на НАТО, каквото предположение изказа вчера израелският министър на отбраната Амир Перец. Според израелския вицепремиер алиансът трудно може да постигне консенсус за подобна мисия.

Бившият френски министър на външните работи Мишел Барние окачестви в интервю за френското обществено радио "Франс ентер"  като "изключително опасно и будещо безпокойство дистанцирането през последните 10 дни на американската дипломация" от ливанския конфликт, предаде Франс прес.

"Американците отсъстваха. Те показаха неразбираема дистанцираност, трябва да се ангажират отново - това е едно от условията за спиране на  огъня", заяви Барние, който е и бивш еврокомисар.

Според него Европа трябва да се подготви да се намеси в конфликта. Той посочи, че франската армия би могла да помогне за подготовката на ливанската армия, която трябва да разоръжи Хизбула, но в етапа след намесата на международни сили.

Европа, в която няма единно мнение, не е в състояние да изпрати свои сили в Ливан, смята еврокомисарят за развитието и хуманитарната помощ Луи Мишел. В интервю по радио Франс ентернасионал той посочи, че изход са международни стабилизиращи сили, каквито препоръча генералният секретар на ООН Кофи Анан.

"Не съм сигурен наистина, че ще бъде лесно да се постигне консенсус европейски военни да вземат участие в операция за разоръжаване на Хизбула. Международни стабилизиращи сили, както предложи Кофи Анан, ми изглеждат много по-подходящи, тъй като е изключително трудно 25-те страни да стигнат до единна позиция", каза Мишел. За да вземе решение за изпращането на военна сила под европейското знаме, Европейският съвет трябва да гласува единодушно, подчерта еврокомисарят.

Разполагане на международни военни сили в Ливан е немислимо, ако с него не са съгласни и двете страни в конфликта, отбеляза днес държавният министър в германското външно министерство Гернот Ерлер.  "Подобни сили могат да бъдат само част от по-широко решение при това само със съгласието на страните в конфликта", посочи Ерлер в интервю за Дойчландрадио култур, подчертавайки, че тяхната намеса трябва да е "дългосрочна".