Психолози и политици: Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства
Психолози и политици: Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства / снимки: Reuters
Психолози и политици: Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства
59748
Психолози и политици: Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства
  • Психолози и политици: Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства

Американската полиция окончателно установи самоличността на масовия убиец, който хладнокръвно разстреля 27 души в начално училище и детска градина в градчето Нютаун, щата Кънентикът, след което се самоуби. Той е 20-годишният Адам Ланза, жител на градчето, което се намира на 120 км от Ню Йорк.

Първата му жертва е била 54-годишната му майка, Нанси, която е работела като доброволец в началното училище „Санди Хук”, където и той самият е учил. Адам застрелял майка си в дома им, след това, въоръжен с два пистолета и полуавтоматична пушка, се качил в колата на майка си и тръгнал към училището. Там убил 20 деца и шестима възрастни, сред които директора и психолога. По данни на CNN при стрелбата има и трима ранени. Спецчасти веднага са атакували сградата, но от полицията обясняват, че Адам вече бил сложил край на живота си.

Разстрелите на децата са станали в две класни стаи, обясни лейтенант Пол Ванс от местната полиция. Първоначално убиецът беше погрешно идентифициран като 24-годишния брат на Адам - Раян Ланза, който живее в Хобокен, квартал на Ню Йорк. След като полицията отишла на обиск в дома му обаче, те го намерили в апартамента и се оказало, че Адам носел личната карта на брат си.

Според Раян Ланза, по-малкият му брат Адам имал емоционални проблеми още от малък. Съученикът на масовия убиец - Тим Арноун, пък го описва като един от най-интелигентните хора, които познава. Той допълва, че Адам винаги постоянно бил подложен на голям натиск от страна на родителите си да успее в академичните си начинания. Първоначално сред жертвите се споменаваше и бащата на Адам и Раян - Питър Ланза, впоследствие обаче тази информация беше опровергана. Питър живее в Стамфорд, недалеч от Нютаун, и работи като данъчен експерт и преподавател в университета „Нортийстърн” в Бостън.

Психолози и политици Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства
netinfo


Според бивша съученичката на Адам Алекс Израел обяснява какво си спомня за вече покойния убиец. „Не говореше много, стоеше настрани от останалите. Беше притеснителен и като че никога не се чувстваше съвсем на място, особено ако усещаше, че гледаш към него. Не създаваше много приятелства”, заяви тя.

Психологът д-р Джозеф Харасти обяснява, че американското общество трябва сериозно да се замисли какви са причините които стоят зад подобни събития. Нужно е да се положат усилия от хората да забелязват и помагат на близките си, преди проблемите им да се влошили, обяснява Харасти.

„Психическото разстройство е реален проблем, за който всички знаят, но ги е страх да обсъждат - също, като темата за контрола на огнестрелните оръжия. Трябва пряко да се заемем с тези проблеми, и не само на индивидуална основа, а като общество”, коментира д-р Харасти.

Шокиращото престъпление в Кънектикът отново извади на дневен ред дебата за контрола върху огнестрелните оръжия, който се подновява всеки път след подобна трагедия. Припомням, че в Америка притежаването на подобно оръжие се защитава от Втората поправка на Конституцията, която е било приета през далечната 1791 г.

Губернаторът на Колорадо и бивш кмет на Денвър Джон Хикенлупър вече се обяви за сериозен дебат по темата, тъй като масовите убийства драстично зачестявали. Именно в околностите на Денвър се случиха две от най-нашумелите подобни престъпления в най-новата история на Америка.

Психолози и политици Америка трябва сериозно да се заеме с проблема с масовите убийства
netinfo

През юли т.г. докторантът Джеймс Холмс уби 12 души и рани 58 в киносалон в град Аурора, по време на премиерата на най-новия филм за Батман, а през 1999-а тийнейджърите Ерик Харис и Дилан Клиболд застреляха 13 свои съученици и раниха 21 в гимназията в градчето Колумбайн. Мнението на Хикенлупър е споделяно и от астронавтът Марк Кели, чиято съпруга - конгресменът Габриел Гифърдс, беше простреляна в главата, но по чудо оцеля в началото на 2011-а. Тогава 23-годишният Джаред Лъфнър откри стрелба в Тусон, Аризона, и уби шестима по време на публична реч на Гифърдс.

От 2000 г. до днес има повече от 30 масови стрелби в Съединените щати, осем от които в учебни заведения и шест на работни места. Нападението в Нютаун идва по-малко от седмица след друга подобна стрелба - в околностите на Портланд, където 22-годишният Джейкъб Робъртс уби двама в местен МОЛ. Той е ползвал същата полуавтоматична пушка AR-15 - същата като тази, носена от Адам в Нютаун, която обаче останала в колата на убиеца от Кънектикът.

Убийството в Нютаун е втората най-кървава стрелба в учебно заведение в американската история. По време на клането в университета Вирджиния Тек през 2007 г. 23-годишният Чо Сюнг-Хуей разстреля 32 свои състуденти и рани повече от 20. За момента все още не се знае какви са били мотивите на Адам Ланза.