Процесът срещу мадридските атентатори
Процесът срещу мадридските атентатори / снимка: BGNES

Чуждестранният печат коментира присъдите, произнесени вчера в Испания срещу лицата, замесени в терористичните атаки от 11 март 2004 г. в Мадрид, отнели живота на 191 души, сред които четирима българи.

В Испания приключи процесът на столетието, пише руският "Газета". Смята се, че мадридските експлозии са най-кървавите терористични актове в Европа и САЩ след 11 септември 2001 г., припомня московският в. "Комерсант".

Атентаторите са осъдени, но заплахата за Европа остава, предупреждава британският "Таймс". Нападенията сочат според вестника колко силно е влиянието на екстремистката идеология сред отчуждените млади мюсюлмани и колко лесно е за радикалите да планират и извършват масови убийства, имитирайки тактики на международната терористична мрежа Ал Кайда.

По време на процеса обвиняемите яростно отричаха всяка връзка с радикалния ислямизъм, отбелязва френският "Монд". Съдът оправда трима от предполагаемите организатори на нападенията, припомня изданието.

"Монд" цитира пострадали в атентатите и техни адвокати, които настояват разследването да продължи. Испанските власти не успяха да изяснят кой е ръководил заговора и кой е дал последните заповеди за атентатите, подчертава "Вашингтон пост".

Медиите са убедени, че клането в Мадрид целеше да накаже тогавашния испански премиер Хосе Мария Аснар за ангажимента на страната в Ирак, посочва френският "Либерасион". Според експерти по ислямския тероризъм обаче иракският въпрос е бил само предлог за удар върху Испания. Още от 90-те години страната е инфилтрирана от влиятелни джихадисти, решени да отмъстят за загубата на някогашните мюсюлмански владения на Иберийския полуостров между 7-и и 15-и век, поясняват те.

Присъдата разочарова семействата на жертвите, отбелязва и швейцарският "Тан". В редакционна статия вестникът обаче дава похвални отзиви за испанското правосъдие. Делото придаде нови сили на испанската демокрация и демокрацията изобщо, пише "Тан".

Трудно е, дори с оглед на различните условия, да не прокараме паралели с атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. Испанското правосъдие не прибегна до тайни затвори, изтезания, не насъскваше бойни кучета срещу унижавани затворници. Естествено САЩ са най-голямата световна сила и съответно задачите им са много по-трудни от тези, които стоят пред Испания. Но тъкмо защото играят решаваща роля в световен мащаб, САЩ единствено биха спечелили, ако последват примера на испанския съдия, коментира изданието.

Според някои борбата срещу тероризма е световна война, която трябва да се води с всички възможни средства, дори и най-спорните. Испания обаче успя да отдели виновните от невинните, без да излиза извън рамките на правосъдната система, пояснява "Тан".