Полицията в Хаити стреля по крадци
Полицията в Хаити стреля по крадци / снимки: Reuters

Хаитянски полицаи откриха огън по мародери на пазар в столицата Порт-о-Пренс и убиха най-малко един от тях, съобщи Франс прес. Мародерите разграбвали стоки на пазара "Иполит", когато полицията стреляла и 34-годишен мъж бил улучен в главата. Сблъсъците между полицаи и крадците продължили, а на място били изпратени подкрепления, въоръжени с автомати и пушки-помпи.

Грабежите зачестяват в хаитянската столица, пет дни след земетресението, което уби между 40 000 и 50 000 души и остави без покрив близо милион и половина, отбелязва агенцията.

Потопени в хаос, стотици хиляди гневни, отчаяни и гладни хаитяни продължават да чакат международната помощ, която трудно стига до тях, а обхватът на щетите от земетресението в районите извън столицата тепърва започва да става известен, съобщава Франс прес.

Пет дни след драмата, помощите и спасителите пристигат в карибския остров, но трудно се разпределят заради хаос в логистиката. 

Полицията в Хаити стреля по крадци
netinfo


Американските хеликоптери увеличиха темповете на раздаване на помощи в столицата Порт-о-Пренс, но това не е достатъчно да успокои населението, което продължава да обира магазини, а спасителните екипи тепърва пристигат в другите пострадали от земния трус градове.

На изхода на Порт-о-Пренс пътят към град Карфур е блокиран от барикада от запалени гуми, отломки и най-малко четири трупа. Разгневени местни жители протестират с искане да се извозят купищата разлагащи се трупове.

Първа автоколона с помощи пристигна вчера в Леоган - град с население 134 000 души на 17 км от столицата. Там по данни на ООН са разрушени 90 процента от сградите.

Карфур, град с население 334 000 жители е полуразрушен, както и град Жакмел, съобщава ООН.

Затрудненията при координирането на идващата от цял свят хуманитарна помощ породиха критики към организацията на спасителните дейности и разпределянето на храна сред пострадалите. Възникват и значителни проблеми със сигурността заради проявите на мародерство от страна на престъпници и пострадали, пише БТА.

Американците са критикувани за липсата на координация на летището на Порт-о-Пренс, което сега е под техен контрол и е основната точка за достъп на международна помощ.

"Има големи проблеми с координацията на летището. Хаитяните не са предупреждавани за пристигането на самолетите и затова, когато те трябва да се приземят, няма кой да ги поеме", каза представителят на хаитянските власти Мишел Шанси, който ръководи комитет за координация на разпределението на храна и вода.

На място вече има 43 международни спасителни екипи, включващи общо 1739 спасители и 161 кучета. Те до момента са открили 70 оцелели под срутени сгради. Екипите са успели да посетят 60 процента от засегнатите от земетресението райони на Хаити.

Междувременно стана ясно, че Италия има готовност да опрости дълга на Хаити като част от по-широките си усилия да помогне на опустошената от силно земетресение страна, съобщи италианският министър на външните работи Франко Фратини, цитиран от ДПА. Дълговете на Хаити към Италия възлизат на около 40 милиона евро (57 милиона долара).

Италия вече се ангажира с отпускането на пряка помощ от 5 милиона евро за Хаити.

Опрощаването на дълга на Хаити би било поредна стъпка в подкрепа на възстановяването на карибската държава след опустошителното земетресение от вторник, отбеляза министърът.

Около 10 италиански граждани в Хаити все още не са открити, а със 190 вече установен контакт, посочи Фратини.

Преди два дни Франция призова Парижкия клуб на кредиторите да ускори плановете за опрощаване на дълговете на Хаити.
 

Полицията в Хаити стреля по крадци
netinfo