"Вече 45 млн. души в Европа са безработни, само солидарността може да спаси ЕС", заявяват от Партията на европейските социалисти (ПЕС).

В деня на труда европейските социалисти, левите комисари и премиери дадоха своите отговори на кризата в онлайн дискусия, съобщават от офиса на президента на ПЕС и български евродепутат Сергей Станишев.

"Ние, социалистите, носим днешния ден в сърцата си. И помним, че хората не са просто числа, а пазарите трябва да бъдат регулирани. Че солидарността е преди конкуренцията", е заявил Станишев при откриването на организираната от ПЕС онлайн дискусията, посветена на 1 май и на мерките за справянето с последиците от пандемията от коронавирус.
"Денят на труда ни напомня за нашите корени. Всичко започна през XIX век, когато работниците поискаха 8-часов работен ден, а правото на труд, достойно заплащане и достоен живот, не ни бяха дадени даром. Извоювахме ги! 150 години по-късно нашето послание е все по-актуално - солидарността е по-нужна от всякога", е посочил Станишев.

Нетипичен 1 май заради пандемията - с вирутални манифестации на работници

В дискусията са се включили левите комисари, както и председателят на Европейския парламент Давид Сасоли, лидерът на групата на социалистите и демократите в ЕП Ираче Гарсия, както и премиерът на Испания Педро Санчес.

От името на Европейската конфедерация на профсъюзите генералният секретар Лука Византини е очертал предизвикателствата пред работещите. "Вече има 45 млн. души трайно и временно безработни в Европа", е заявил той. Дискусията е продължила с участието на лидери на социалистическите партии от цяла Европа.

"Това е предизвикателството пред нашето поколение от Втората световна война насам! Няма гаранция, че ЕС ще оцелее, че ще продължим да имаме обща валута, че национализмът няма да ни превземе. Но имаме рецепта. И тя е солидарността", е коментирал вицепрезидентът на ЕК Франс Тимерманс.

"Предстои ни криза с библейски размери", категоричен е бил и върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Според него европейците все пак са късметлии. "Имаме 40 пъти повече лекари, които да се грижат за нас в битката с коронавируса. Боим се, че нямаме достатъчно респиратори, а има страни, в които няма нито един. Негодуваме, че си стоим вкъщи, а има хора, без дом. Да, национализмът надига глава. Но съм сигурен, че няма да се справим със затваряне на граници. Трябва да действаме солидарно! Веднага!", е посочил той.