/ Gulliver/Getty Images
Китайските власти и Народноосвободителната армия на Китай ще пресекат решително всеки опит за отделяне на остров Тайван от континенталната част на страната. Това заяви в петък китайският министър на отбраната Вей Фънхе по време на среща с американския си колега Лойд Остин в Сингапур, предава ТАСС.

„Правителството и армията на нашата страна решително ще съкрушат всички опити за [установяване] на така наречената тайванска независимост“, цитира думите му Китайската централна телевизия. По думите на Вей Фънхе, Пекин възнамерява „твърдо да защитава единството на родината“.

Както уточни той, признаването на принципа „един Китай“ е задължително условие за нормалното развитие на отношенията между Китай и САЩ.

Срещата се състоя по време на XIX Азиатско-тихоокеанска конференция за сигурност, известна като Диалогът на Шангри-Ла. Съгласно информацията на CCTV, Вей Фънхе и Остин са „изрази;ли желанието си да разрешат различията и да засилят взаимното доверие“.

Съединените щати прекъснаха дипломатическите отношения с Тайпе през 1979 г. и установиха такива с КНР. Признавайки политиката на „един Китай“, Вашингтон продължава да поддържа контакти със самоуправляващия се остров и го снабдява с оръжие. Това предизвиква протести от страна на китайското правителство, което разглежда Тайван като неразделна част от територията на страната си и категорично предупреждава срещу всякакви сепаратистки стремежи.