Партията на Янукович води на парламентарните избори в Украйна
Партията на Янукович води на парламентарните избори в Украйна / снимка: Reuters

Партията на регионите на президент Виктор Янукович запазва първото си място според резултатите от обработени над 68 на сто от избирателните протоколи, предаде ИТАР-ТАСС.

Партията на регионите печели 33,6% от гласовете, следвана от обединената опозиция „Отечество” на бившия премиер Юлия Тимошенко с 22,9% от гласовете, и трета - компартията с 14,5%. Следват Украинският емократичен алианс за реформи (УДАР) на Виталий Кличко с 13,12% и националистическото обединение „Свобода” - с 8,9%.

Най-новите данни като цяло запазват тенденцията, проявила се при предишни съобщение на Централната избирателна комисия. „Тези данни не трябва да се приемат като окончателни, броенето продължава”, заявил за ИТАР-ТАСС председателят на ЦИК Владимир Шаповал.

Изборите за Върховна рада на Украйна са по смесена система: 225 депутати се избират по партийни листи, предложени от 21 партии, и още 225 в едномандатни окръзи. При това разпределение на гласовете по партийните листи „регионалите” ще получат около 90 депутатски кресла във Върховната рада, опозицията - 50, компартията - 37, „УДАР” - 30 и националистите - 18, предава БТА.

Още на този етап политическите наблюдатели в Украйна прогнозират, че коалиция с минимум 226 гласа (необходими за мнозинство) ще бъде съставена с участието на Партията на регионите.

Резултатите от парламентарните избори в Украйна отразяват волеизлиянието на нейните граждани, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на ръководителя на групата наблюдатели от Международната организация за наблюдение на изборите CIS-EMO Алексей Кочетков. Той добави, че изборният процес не е преминал идеално и че „мисията има множество забележки към хода на вота в някои региони”.

CIS-EMO бе създадена в Русия през септември 2003 г. и си поставя задачата „да съдейства, опазва и развива институцията „избори” и да упражнява обществен контрол върху нея в страни с развиващи се демократически системи”.

Партията на Янукович води на парламентарните избори в Украйна
netinfo

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заяви, че има отстъпление на демокрацията в Украйна след проведените парламентарни избори, предадоха АФП и Ройтерс. „Като се вземат предвид злоупотребите с власт и влиянието на парите в тези избори, изглежда че наблюдаваният досега демократичен напредък в Украйна сега е в отстъпление”, заяви представителят на ОССЕ Валбурга Хабсбург Дъглас.

ОССЕ осъжда неправомерното използване на административен ресурс, липсата на прозрачност по време на предизборната кампания и при финансирането на партиите, както и дисбаланса в медийното отразяване. „Някои аспекти на предизборния период са крачка назад в сравнение с неотдавнашните национални избори”, се казва в доклада на организацията.

В него се отбелязва още, че невъзможността на бившия премиер Юлия Тимошенко да участва в изборите също се е отразило отрицателно на изборния процес. Юлия Тимошенко бе осъдена миналата година на седем години затвор за злоупотреба с власт.