Сблъсъци между младежи и полицията избухнаха в Атина и Солун в края на демонстрации в памет на убит тийнейджър от полицията преди 14 години, предаде Франс прес.

В Солун 5000 души участваха в демонстрацията, в края на която младежи подпалиха кофи за боклук и хвърлиха коктейли "Молотов" и камъни по силите за борба с безредиците. Те отговориха със сълзотворен газ и заглушителни гранати.
 

Гърция сблъсъци
БГНЕС

В Атина, в квартала Екзархия, 6500 демонстранти също влязоха в сблъсъци с полицията.

Атина е под полицейска блокада заради годишнина от смъртта на младеж, убит от полицай

Както всяка година на 6 декември по призив на левицата и правозащитни групи се организират демонстрации в памет на Александрос Григоропулос, убит преди 14 години на 15-годишна възраст в Екзархия.
 

Гърция сблъсъци
БГНЕС

Тази година протестите преминаха при високо напрежение, по-специално в Солун, където вчера 16-годишен тийнейджър от ромската общност бе сериозно ранен в главата с полицейски куршум. Той бе опериран и е в критично състояния. Полицаят, открил огън  по време на преследване на младежа, който избягал от бензиностанция, без да плати сметката си от 20 евро.

Гръцки полицаи чакат присъди заради убийство

Гърция сблъсъци
БГНЕС

Полицаят, произвел изстрела, ранил момчето, бе арестуван и ще бъде съден за опит за убийство. След като му бяха предявени обвинения, той  е пуснат под гаранция. Заради инцидента гневни протести на представители на ромската общност имаше в Солун и Атина вчера вечерта и по-рано днес.

БТА