Отцепническа фракция на талибаните готова да води мирни преговори
Отцепническа фракция на талибаните готова да води мирни преговори / ThinkStock/Getty Images

Високопоставен лидер на талибанска отцепническа фракция заяви, че е готов да води мирни преговори с афганистанското правителство, но ще поиска налагането на ислямски закон в страната и изтеглянето на всички чуждестранни сили, предаде АП.

Молла Абдул Манан Ниази заяви пред около 200 свои поддръжници в Източен Афганистан, че неговата група не вярва на правителството в Кабул, но е готова да преговаря без предварителни условия. На срещата е присъствал фотограф на АП.

Ниази е заместник на молла Мохамад Расул, който се отдели от талибанското движение миналото лято, след като молла Ахтар Мансур беше избран за наследник на покойния основател на талибаните молла Мохамад Омар.

Мансур беше убит този месец в Пакистан при удар, нанесен от безпилотен самолет на САЩ. Дни по-късно на негово място за ръководител на талибаните бе избран малко известният консервативен духовник молла Хайбатула Ахунзада.

Главната талибанска фракция има подобни искания, но казва, че ще се включи в мирни преговори, едва след като те бъдат изпълнени. Мансур отказа да участва в мирния процес, започнат от афганистанския президент Ашраф Гани с участието на Пакистан, Китай и САЩ.

Представителите на четирите страни проведоха пет срещи, без да канят талибаните. Целта им е да създадат пътна карта за преговори между афганистанското правителство и бунтовниците и да сложат край на 15-годишната война, но противоречията в редиците на талибаните усложниха тези усилия.

Говорителят на талибаните Забиула Муджахид нарече фракцията на Расул "правителствена армия под формата на талибани". Той заяви днес пред АП, че Расул получава подкрепа от Вашингтон и Кабул. "За нас той е просто местен полицай или марионетка на афганистанското разузнаване", добави Муджахид.

Източник: БТА