/ БТА
Най-малко 38 души са пострадали при избухнал тази сутрин голям пожар в полицейско управление в град Исмаилия, Североизточен Египет, съобщиха местни медии, цитирани от Франс прес.

Пожарът, причините за който все още не са известни, е избухнал в сградата на градската дирекция за сигурност на разсъмване. Публикувани в социалните мрежи видеоклипове показват огромни пламъци, обхванали внушителната многоетажна каменна сграда.

От откараните в местна болница 26 пострадали, 24 са погълнали дим, а двама от изгаряния, съобщиха местни медии. Други 12 души са получили медицинска помощ на място.
Министерството на здравеопазването изпрати 50 линейки на мястото на инцидента, а военните служби за спешна помощ - два самолета, съобщиха държавни медии.

Пожарите, често причинени от късо съединение, не са рядкост в Египет (най-многолюдната арабска страна, с население от 105 милиона души), което се дължи на остаряла и зле поддържана инфраструктура.

През август 2022 г. пожар отне живота на 41 богомолци в църква в работнически квартал на Кайро, което предизвика разгорещени спорове относно инфраструктурата и времето за реакция на пожарникарите.

През март 2021 г. най-малко 20 души загинаха при пожар в текстилна фабрика в източните предградия на Кайро. През 2020 г. два пожара в болници отнеха живота на 14 души, посочва АФП.
Алексей Маргоевски/БТА