Обама обещава реформи в здравната система
Обама обещава реформи в здравната система / снимка: БГНЕС

Барак Обама разкри безпрецедентен опит за реформа на изпитващата затруднения американска здравна система, целящ да осигури здравни застраховки на милиони американци и едновременно да подейства като инжекция на икономиката, предаде АФП.

 

Администрацията на Обама смята да отдели цели 634 млрд. долара за реформи на здравната система, които ще се извършат през идните 10 години и ще приближат страната до всеобщото здравеопазване. Предложеният здравен фонд е в основата на бюджетните планове на администрацията. Планът започва с бюджет от 3.55 млрд. долара, предвидени в бюджета за 2010 г. от администрацията, встъпила в длъжност преди шест седмици.

 

46 млн. американци не са здравно осигурени, а рецесията заплашва да добави още милиони към техния списък. Повечето работещи разчитат на работодатели или на собствени средства, които да ги осигуряват. Големият бюджетен план на Обама предвижда значителна промяна в правителствените разходи, които се ориентират здравеопазването, образованието и екологичната енергия, както и други инициативи, предназначени да стимулират дългосрочния икономически растеж. „Предстоят ни някои трудни избори“, заяви Обама, разкривайки официално предложения бюджет.

 

За да плати за сериозните си разходи, администрацията смята да остави данъчните облекчения за богатите американци да изтекат през 2011 г., без да бъдат подновени. Обама обеща също да инвестира в компютъризирането на медицинските данни в САЩ в рамките на пет години, като същевременно се защитава конфиденциалността. „Цената на нашето здравеопазване тежи на икономиката и съвестта ни достатъчно дълго. Нека няма съмнение: реформата на здравеопазването не може да чака и няма да чака още една година“, обеща президентът в първото си обръщение към Конгреса преди два дни.

 

Сенатор Едуард Кенеди, председател на сенатския комитет по здравеопазване, образование, работни места и пенсиите приветства предложения бюджет и го определи като „исторически ангажимент към целта на качествено и достъпно здравеопазване за всички американци“. Той изрази надежда, че Конгресът е готов да отговори на предизвикателството, като приеме нужните разпоредби. Републиканците в конгреса обаче изразиха опасения, че по време на рецесия е неразумно да се плаща за реформи в здравеопазването чрез повишаване на данъците. Питър Оршаг, който Обама назначи за директор на бюджета към Белия дом, отхвърли аргумента с думите, че повишението на данъците няма да влезе в сила преди 2011 г., когато се очаква икономиката да се е върнала към 4-процентен темп на растеж.