/ istock
Новинарските медии в Афганистан са сред най-малко свободните в света през последните три години, но ново поколение журналисти все още искат да научат занаята. Дори жените, на които е забранено да посещават университет в Афганистан, намират начини да учат, предаде VOA/Voice of America.

Студентите в Wesal Education Center започват кариерата си в труден момент за индустрията. Те казват, че ограниченията от талибанското правителство на страната ги затрудняват да преследват страстта си — кариера в журналистиката.

Те също искат опит в работата в останалите редакции в страната.

“Има ограничения за медиите. Искаме тези ограничения да бъдат премахнати. Второ, молим медийните организации да ни предоставят възможност да работим, за да се запознаем с работата в студиата”, казва Кафтан Отманзай, студент по журналистика.

Отманзай и неговите състуденти започват образованието си при тежки условия.

Откакто талибаните се върнаха на власт през 2021 г., медиите работят под нарастваща цензура и икономически трудности.

Някога оживена медийна сцена, Афганистан сега е третата най-лоша страна за свобода на печата, нареждайки се малко под Северна Корея и Иран, според медийния наблюдател RSF (Репортери без граници).

Все пак учителите в Wesal Education Center казват, че техните ученици все още са запалени по журналистиката.

“Те се надяват, че един ден ще могат да работят в медиите. Ограниченията и проблемите няма да бъдат там завинаги”, казва Уасим Уесал, учител в Wesal Education Center.

В университетът Wesal има много студенти, но нито една не е жена.

Талибаните забраниха на жените да се обучават след началното училище и десетки жени журналисти вече не могат да работят в медиите, в момент,  в който вече е забранено да се чува и гласа им извън дома. 

Рахима Найме е бивш преподавател по журналистика в университета Рана в Кабул. Тя казва, че журналистиката е била популярна област на обучение преди завръщането на талибаните.

“Имаше много жени във висшето образование, особено в журналистиката. Имаше много [жени] студенти, които мечтаеха да завършат и да участват в сферата”, споделя Naime.

Жените в Афганистан все още посещават онлайн уроци по журналистика, които Найме и някои организации предлагат извън границите на Афганистан.

Но дори и с обучението остават по-малко работни места. Десетки медии затвориха след взимането на властта от талибаните.

“За съжаление медиите вече не могат да създават работни места поради икономически проблеми. Личният им състав е намалял. Решението е, че международната общност трябва да помогне финансово на медиите, за да могат да наемат тези образовани и страстни младежи”, казва Худжатула Муджадиди, член на Асоциацията на афганистанските независими журналисти.

Докато медиите в страната се борят с трудна среда, следващото поколение журналисти усвояват уменията, от които се нуждаят, с надеждата, че ограниченията ще отслабнат.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA