Първия министър на Шотландия Никола Стърджън
Първия министър на Шотландия Никола Стърджън / БГНЕС, архив
Ръководителят на Шотландската национална партия (ШНП) Никола Стърджън планира да въведе „Шотландска виза“ в опит да насърчава миграцията, която ще бъде ограничена от прекратяването на свободата на придвижване след Брекзит, пише вестник The Scotsman.

Планът на Стърджън цели да се справи с „депопулацията“ и предполагаемата бъдеща липса на квалифицирана работна ръка, и ще е базиран на плана за миграция на Австралия и Канада.

Борис Джонсън отказа да даде правомощия на Шотландия за референдум за независимост

Според шотландското правителство, растежът на населението на британския субект за следващите 25 години ще зависи до известна степен от миграцията, в контраст с останалата част от Великобритания. В Единбург се появиха страхове, че правителството на Джонсън ще прекрати свободното придвижване след Брекзит и това може да доведе до липса на работна ръка в Шотландия.
 


Правителството в Единбург отказа на този етап да разкрива повече детайли за новия план за визите, но Стърджън и преди е изразявала своето желание да реши демографската криза в британския субект чрез насърчаване на миграцията.

Шотландците се готвят да поискат нов референдум за независимост

„Първият министър (Стърджън) ще излезе с повече детайли, но тази политика работи добре в Канада и Австралия, и в някои провинции и щати там. Те показаха, че е възможно да имате различни подходи за различни части от една суверенна държава“, заяви правителствен говорител от Единбург.

В публикуваните документи по въпроса от миналата година, правителството изявява желание да проучи как може да въведе такава виза. Според тях мигрантската политика на Шотландия трябва да се измени „в рамките на Великобритания“ и така че да „отговаря на нуждите на Шотландия“.
Агенция "Фокус"