/ iStock/Getty Images
Молдовски полицейски служители са наложили 103 глоби за носене на георгиевска лента по време на състоялото се вчера многохилядно Шествие на победата в Кишинев, предаде ТАСС. Както съобщи днес пред телевизия ТВ-8 началникът на Главния инспекторат на полицията Виорел Чернеуцяну, сред нарушителите има и депутати.

"Констатирахме 103 нарушения. Сред фигуриращите в протоколите, 10 души влизат в категорията лица, заемащи официални постове. В близките дни те всички ще бъдат глобени", каза полицейският служител и уточни, че сред нарушителите има депутати, включително от Народното събрание на Гагаузката автономия, което отмени наложената от Кишинев забрана. По думите на Чернеуцану информацията за депутатите е била предадена от полицията в Генералната прокуратура, която ще определи приложимата към тях процедура.

От своя страна председателят на молдовския парламент Игор Гросу каза, че депутатите ще бъдат глобени. "Дори ако сред тях има депутати, това не ги освобождава от отговорност. Те са нарушили закона и трябва да отговарят за постъпките си. Никой не е над закона, а това което забелязах е, че повечето граждани са спазвали закона", каза Гросу пред телевизия ПРО-ТВ.

Шествието на победата в Кишинев беше най-мащабното за последните години. По данни на организаторите в него участваха повече от 30 000 души. Бившият молдовски президент Игор Додон, който оглави шествието заедно с друг бивш държавен глава - Владимир Воронин, каза, че високата активност на хората е предизвикана включително от забраните на властите. Той се включи в шествието с георгиевска лента и обеща правна помощ на всеки, който бъде глобен за носенето ѝ. Додон отбеляза, че глобите ще бъдат оспорвани първо пред националните съдилища, а впоследствие в Европейския съд за правата на човека.
 
БТА