/ IStock
Европейската комисия очаква молбата на Молдова за започване на присъединителни преговори с ЕС да бъде оценена до края на юни. Това съобщи еврокомисарят по въпросите на съседството Оливер Вархели пред Европейския парламент, предава БТА.

По искане на Съвета на ЕС комисията работи по оценка на молбата по ускорена процедура. Впечатлени сме, че вече получихме отговорите на Кишинев по първата част от въпросника, заяви еврокомисарят. След като Европейската комисия състави мнение, решението ще бъде в ръцете на Съвета на ЕС. Засега няма точен срок за приемането на становището на комисията, но се подготвяме, така че това да бъде възможно преди заседанието на Европейския съвет на 23-24 юни, добави Вархели.

По повод заплахата за сигурността в Приднестровието той посочи, че ЕС осигурява помощ за противодействие на кибератаки и хибридни удари, срещу дезинформацията, както и здравно и съобщително оборудване за молдовските въоръжени сили. ЕС подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Молдова, и продължава да се стреми да улесни постигането на мирно и трайно решение на конфликта в региона, заяви еврокомисарят.

По неговите думи се предвижда ЕС да изпрати 80 служители на "Фронтекс" за обучение и подкрепа на местните граничари при обработката на данните на пристигащите от Украйна бежанци. Той благодари на молдовците, че посрещат толкова много бежанци от войната в съседство.
Вархели отбеляза, че ЕС отпуска стотици милиони евро на Молдова за приютяването на бежанците, за развитие на източници на възобновяема енергия, за насърчаване на икономиката. ЕС ще продължи да подкрепя Молдова, допълни еврокомисарят.
БТА